Als de rijkste man ter wereld zou moeten rondkomen van een paar euro per dag, zou hij kippen kopen. Bill Gates ziet alleen maar voordelen van het houden van de vogels.

Armoede ziet er overal anders uit, is de overtuiging van Bill Gates. Maar de man achter Microsoft en rijkste persoon op aarde is er ook vrij zeker van dat kippen een deel van de oplossing zijn, schrijft hij op zijn blog.

“Door mijn werk met mijn stichting, heb ik veel mensen leren kennen die kippen houden en heb ik aardig wat geleerd over de ins en outs van de kippenhouderij. Als een stadse jongen uit Seattle, moest ik nog veel leren!”

Voordelen van kippen

Kippen hebben een aantal belangrijke voordelen die ze aantrekkelijk maken voor arme mensen.

Ten eerste zijn ze eenvoudig en goedkoop om te houden, want hoewel ze beter groeien met speciaal voedsel, zijn ze uitstekend in staat om zelf hun eten bijeen te zoeken op de grond. De hennen hebben genoeg aan een simpel onderdak voor hun nesten en alle kippen hebben nauwelijks vaccins nodig.

Een tweede voordeel is de investeringswaarde. Beginnend met vijf hennen - en een haan van de buren - kan een boerin na drie maanden een groep van veertig kuikens hebben. In West-Afrika, schrijft Gates, is 5 dollar een gemiddelde prijs voor een kip. Uiteindelijk kan onze boerin daarmee 1.000 dollar per jaar verdienen, terwijl de grens voor extreme armoede op 700 dollar per jaar ligt.

Gezond om te eten

Kinderen, ten derde, hebben baat bij kippen. Eieren en kippenvlees zijn beide gezond. Helaas leveren eieren voor eigen gebruik geen geld op en een verkochte kip des te meer. Met een grotere toom is die keus een stuk makkelijker te maken.

En in de meeste culturen worden kippen ten slotte gezien als een dier dat bij vrouwen hoort. Geiten, schapen en runderen zijn meer mannenzaken. Een vrouw die thuis zorgt voor een aantal kippen, kan een van de vogels verkopen als haar kind ziek wordt en ze medicijnen nodig heeft. Het creëert vermogen én de moeder krijgt ook een grotere rol binnen het gezin, is de overtuiging van Gates.

Donatie

De Microsoft-oprichter zegt daarom toe dat hij via zijn filantropische stichting en partnerorganisatie Heifer International een toom kippen zal doneren aan iedereen die zijn blog leest en de bijbehorende video bekijkt en een vraag beantwoordt.

"Toen ik opgroeide, waren kippen niet iets dat je bestudeerde, maar waar je flauwe grappen over maakte. Het heeft me de ogen geopend toen ik leerde wat voor een verschil ze kunnen maken in de strijd tegen armoede. Het klinkt misschien grappig, maar ik meen het als ik zegt dat ik 'kippen spannend vind'."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl