Als alles volgens planning verloopt wordt komende november in Rotterdam de eerste drijvende boerderij ter wereld geopend.

De hightech-boerderij van het Nederlandse bedrijf Beladon meet 27 bij 27 meter, zal uit meerdere verdiepingen bestaan en gemiddeld bijna 1.000 liter melk per dag produceren.

De boerderij krijgt 40 koeien, een vrij gangbaar aantal voor een kleine Nederlandse boerderij.

“Hoewel veel mensen het misschien raar en niet erg logisch vinden klinken, denken wij dat er op het water nog ruimte is voor groei en ook ruimte voor nieuwe technologieën”, legt partner Minke van Wingerden van Beladon uit.

Van Wingerden en haar man Peter kwamen op het idee na een zakenreis naar New York in 2012. Tijdens hun bezoek werd de stad getroffen door de orkaan Sandy en daardoor overstroomde Manhattan en viel op veel plekken de stroom uit. In de nasleep van de orkaan was het moeilijk om aan verse producten te komen, omdat duizenden vrachtwagens hun bestemming niet konden bereiken.

Beladon besloot daarop om een manier te zoeken om steden te helpen zelf dicht bij hun inwoners voedsel te produceren, zodat leveringsproblemen het hoofd kunnen worden geboden. Uiteindelijk kwam het bedrijf met het ontwerp voor een boerderij die op water kan drijven: The Floating Farm.

Innovatie

Het idee borduurt voort op al bestaande innovaties in de stedelijke landbouw, zoals boerderijen op daken en verticale landbouw in magazijnen of kantoren. Drijvende boerderijen kunnen zich volgens Minke van Wingerden aanpassen aan klimaatveranderingen en weerstand bieden aan orkanen.

“Je beweegt mee met eb en vloed of andere vormen van waterstijging en dat heeft geen invloed op de voedselproductie, dus je kunt altijd vers voedsel maken binnen de stad”, vertelt ze.

De onderste verdieping van de boerderij bestaat uit machines om zuivel te verwerken en verpakken. De koeien zelf bevinden zich op de tweede verdieping met hun melkrobots. Beladon gebruikt de derde verdieping om klaver en gras te verbouwen die de koeien kunnen eten.

De boerderij zal ook zo veel mogelijk recyclen, zegt Van Wingerden. Zo zullen de koeien worden gevoed met verschillende afvalproducten uit de stad zelf, zoals granen die overblijven in lokale brouwerijen en bijproducten van molens. Beladon zal ook de mest verwerken van de koeien en dat als natuurlijke meststof verkopen.

Naast een commercieel productiebedrijf wil Floating Farm ook een educatiecentrum zijn op het gebied van innovatieve technieken en stadslandbouw voor scholieren, studenten en het bedrijfsleven. Verder biedt de drijvende boerderij gelegenheid voor wetenschappelijk onderzoek naar de voerproductie, reststofverwerking en het produceren van energie en drinkwater.

Meer drijvende boerderijen op komst

Na de aftrap van het project in Rotterdam gaat Beladon zich richten op het openen van meer drijvende boerderijen. Naast het produceren van zuivel ontwerpt het bedrijf ook drijvende kippenboerderijen en drijvende kassen. Ook voor de kippenboerderij moet de afvalstroom miniem zijn en de logistieke keten drastisch worden verkort.

Van Wingerden zegt graag snel boerderijen te willen openen in Singapore en China en ook in gesprek te zijn met een andere Nederlandse stad voor een tweede boerderij.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Vandaag weer een bijzondere dag! De koeienvloer zijn ze aan het storten. #betonvloer #storten #90kuub #162ton

Een bericht gedeeld door Floating Farm Rotterdam (@floatingfarmnl) op

Zij en haar man denken dat bij het bouwen van nieuwe wijken de toegang tot voedsel meegenomen moet worden. Het gebied in de Rotterdamse Merwe4Haven ligt tussen de woonwijken Delfshaven, Spangen en Schiedam in en zal de komende jaren worden volgebouwd met huizen en kantoren. Zo komt de voedselproductie volgens Van Wingerden in “het hart van die gemeenschap”.

De havenautoriteiten hadden in eerste instantie bedenkingen tegen de boerderij van Beladon vanwege zorgen over stank- en geluidsoverlast. Maar Van Wingerden zegt dat de mest snel van de boerderij zal worden afgevoerd door robots en dat de stank zo tot een minimum beperkt zal blijven. En aan loeiende koeien is niet veel te doen.

“Sommige mensen zijn een beetje huiverig voor wat er te gebeuren staat, maar anderen kunnen niet wachten tot de eerste koeien komen”, stelt Van Wingerden. “Die laatsten kijken er erg naar uit om een koe te zien hier in de haven.”

LEES OOK: Ik mocht kijken in de fabriek waar McDonald’s alle hamburgers voor Nederland produceert – er rollen er gemiddeld zo’n 5 miljoen per dag van de band, zo ziet dat eruit