De ferry is een ondergewaardeerd vervoersmiddel binnen Europa. Hoewel haast alle landen internationale ferry-verbindingen hebben, maakt lang niet iedereen gebruik van zulke oversteken. Terwijl een reis met een ferry je de perfecte mogelijkheid biedt om rustig te genieten van je omgeving, zonder zelf achter het stuur te moeten zitten.

Website FerryGoGo keek naar de kosten van internationale overtochten in Europa voor de komende zomer en maakte daarbij onderscheid tussen lange overtochten (meer dan 150 kilometer) en korte overtochten (onder de 150 kilometer).

De prijsvergelijking werd gemaakt tussen 15 en 17 maart en in alle gevallen werd gekeken naar wat zowel de totale afstand van de overtocht kost en wat de prijs per kilometer is. Telkens is gekeken naar de prijs in het hoogseizoen (1 tot 8 juli) voor een overtocht met 2 personen met een auto.

Lees ook: Dit zijn de 20 beste luchthavens ter wereld in 2023, volgens passagiers – Schiphol zit er niet bij

Reizen met ferry in Europa: 15 langere routes

In de tabel hieronder is het overzicht voor vijftien Europese routes te zien met afstanden van meer dan 150 kilometer.

Hoewel de prijzen voor lange overtochten duur kunnen lijken, ligt de prijs per kilometer aanzienlijk lager vergeleken met korte overtochten van minder dan 150 kilometer.

Gemiddeld kost een retourtje van meer dan 150 kilometer met de ferry inclusief overnachting 1,94 euro per kilometer, voor twee personen plus auto.

De langste overtocht (afstand hemelsbreed genomen) in dit overzicht is die tussen Hirshals (Denemarken) en Seydisfjordur (IJsland). Die kost slechts 1,84 euro per kilometer, maar in totaal ben je voor een retourtje dan wel 2.797 euro kwijt!

Van alle door FerryGogo geanalyseerde lange overtochten is de ferry tussen Travemunde (Duitsland) en Helsinki (Finland) per kilometer het goedkoopst: 1,18 euro per kilometer. De totale kosten zijn dan wel weer 1.291 euro.

De tocht tussen het Duitse Rostock en het Zweedse Trelleborg komt met 3,47 euro per kilometer juist als relatief duurste ferry uit de bus. Per saldo ben je dan 524 euro kwijt.

Lees ook: Van Brazilië tot Kaapverdië: dit zijn 5 landen buiten de EU die visa verstrekken aan ‘digital nomads’ die minder dan €3.000 per maand verdienen