Toen Eddy Zillan zijn eerste portie cryptomunten kocht was hij met zijn vijftien jaar eigenlijk nog te jong voor een account op handelsplatform Coinbase. Daarvoor is namelijk een minimale leeftijd van 18 jaar vereist.

Maar Zillan lapte de voorwaarden aan zijn laars en opende gewoon een account bij Coinbase en bij een ander platform, Kraken. Hij startte met een voorzichtige aankoop van 100 dollar aan cryptovaluta.

Zillan zegt dat hij aanvankelijk sceptisch was over zijn investering in de nog nieuwe wereld van de cryptovaluta. De eerste keer dat hij van de nieuwe munt hoorde, was in verhalen over de inmiddels gesloten website Silk Road, berucht om zijn drugshandel.

Toen Zillan in 2015 startte met zijn investering waren er slechts enkele betrouwbare bronnen die advies gaven over de handel in cryptomunten.

Zillan was binnen een dag al verkocht

“Er waren geen YouTubers, geen investeerders. Er was niemand waar ik van kon leren”, zegt Zillan in een interview met Business Insider. “Er waren geen boeken of mentoren en ik had aanvankelijk moeite om mijn weg in het wereldje te vinden.”

Toen Zillan een paar uur na zijn eerste inleg van 100 dollar weer zijn account bekeek, zag hij dat hij al 10 dollar winst had gemaakt.

Hoewel dat slechts een klein bedrag is, was Zillan meteen verkocht. "Ik dacht: wow, in een dag heb ik tien procent winst gemaakt. Dat is te gek voor woorden."

Eddy Zillan

Bron: Eddy Zillan

De dag erop investeerde Zillan nog eens 1.000 dollar.

Een week later kocht hij voor 5.000 dollar aan cryptomunten. De week daarna voor nog eens 6.000 dollar.

Binnen afzienbare tijd had Zillan al zijn spaargeld geïnvesteerd, zo'n 12.000 dollar. Geld dat hij had verdiend door het geven van tennislessen en wat kleine giften. "Ik riskeerde alles", zegt hij.

Zijn ouders waren in eerste instantie verdeeld over Zillans nieuwe handel. Zijn moeder zag er wel heil in; zijn vader waarschuwde hem voor 'deze extreem riskante onderneming', zoals hij het noemde.

Ondertussen verdween Zillans scepsis met de dag.

Naast de handel richt Zillan zich nu op adviseren

Na een paar maanden was zijn investering al meerdere keren over de kop gegaan en zijn winst werd groter en groter. Zillan dook helemaal in de wereld van cryptovaluta en las alles wat los en vast zat. Hij zat soms dagen op sites en fora te chatten met andere investeerders.

Kort daarop richtte hij zijn pijlen ook op alternatieve cryptomunten, de zogenoemde altcoins, en had hij een dagtaak aan de handel erin.

Na een jaar had hij voor 350.000 dollar aan cryptomunten, zegt hij.

Zillan bleef zich verdiepen in cryptovaluta aan de hand van het beperkte aantal online bronnen. Zillan zegt dat hij zijn kennis over de markt voornamelijk opdeed tijdens gesprekken met andere investeerders en de oprichters van de cryptovaluta.

Net als andere vroege investeerders in de nieuwe munten, erkent Zillan dat zijn grote winsten deels te danken zijn aan zijn gelukkige timing. Maar hij geeft ook aan dat er meer bij komt kijken dan het eenvoudig openen van een account op Coinbase, wil je slimme investeringen kunnen doen.

Zillan onderschat het moment waarop hij instapte absoluut niet, maar hij wijst ook naar zijn ondernemersgeest en kennis van de digitale valuta als het gaat over zijn grote winsten.

Momenteel heeft hij naar eigen zeggen ruim 1 miljoen dollar aan cryptomunten en gaat hij zich richten op een ander bedrijfsonderdeel: adviseren.

De 18-jarige Amerikaanse middelbare scholier stak het afgelopen jaar veel tijd in het verruimen van zijn kennis over cryptovaluta.

Zijn bedrijf, Cryptocurrency Financial, biedt nieuwe en zakelijke investeerders advies. Binnenkort wil hij zijn app voor consumenten lanceren: Coinalert.ly. De app wordt een mix van bronnen over cryptovaluta, waaronder tips over het handelen, gidsen, uitleg en nieuws.

Zillan zegt dat de app een leegte vult in de cryptovalutamarkt. Tot nu vormden websites als Reddit de platforms waar cryptovalutagemeenschappen bij elkaar kwamen.

Zillan rekent 250 dollar per uur voor zijn advies. Hij geeft aan dat het verdienen van geld aan het adviesbedrijf niet zijn belangrijkste doel is. Hij wil vooral "de cryptocommunity uitbreiden", zegt hij. "Ik wil dat cryptovaluta de toekomst worden."

Eddy Zillan

Bron: Eddy Zillan

Zillan is zeker niet de eerste die zijn kennis van de markt deelt met anderen. Verschillende andere zelfbenoemde crypto-goeroes boden online hun diensten aan en beloofden ongekende rijkdom.

Zillan zegt dat zijn kennis hem onderscheidt van andere adviseurs in het wereldje. Waar anderen wellicht over de rug van onwetende klanten grote winsten willen behalen, zegt Zillan het alleen te doen voor het delen van zijn kennis.

"Ik ben niet een of andere Wall Street-gast", zegt-ie. "Er is voor mij geen enkele reden om mensen erin te luizen."

Zillans teksten komen niet helemaal overeen met het imago dat hij online cultiveert. Zowel zijn website als zijn Instagram ademen vooral het sfeertje van 'word snel heel rijk'.

Hij omschrijft zichzelf op zijn website als de 'Crypto Miljonair' en poseert regelmatig op tropische plekken of naast een peperdure auto. (Zillan heeft zelf drie luxe auto's. Hij zegt dat hij die kocht met de winst die hij maakte met cryptovaluta en geld van zijn ouders, beiden gefortuneerde zakenlui.)

Op een foto staat Zillan breed glimlachend naast een schilderij waarop hij staat afgebeeld als de beruchte Wall Street-magnaat Jordan Belfort in een scène van de film The Wolf of Wall Street.

Het bijschrift luidt: 'The Wolf of Crypto Street'.

Op de vraag waarom hij zichzelf vergelijkt met de meest louche handelaar op Wall Street in de recente geschiedenis, antwoordt Zillan dat het slechts voor de marketing is. Het moet vooral niet verward worden met zijn werkzaamheden.

"The Wolf of Wall Street draaide om penny stocks, wat wij doen is totaal wat anders", zegt hij. "Ik gebruik het alleen voor marketing. Waar valt meteen je oog op? Woorden of een afbeelding zoals die."

LEES OOK: Koersmanipulatie en oplichting op de cryptomarkt: ‘We moeten wildwesttaferelen voorkomen’

MIS OOK NIET: Bitcoinmiljonair in 2017… zo groot is je verlies