Het geldkanon van de Europese Centrale Bank wordt bijgesteld. De ECB trekt nog eens 600 miljard euro uit voor een opkoopprogramma.

Daardoor kunnen er nu voor maximaal 1.350 miljard euro aan staats- en bedrijfsleningen kunnen worden opgekocht.

Obligaties die de ECB opkocht en die afgelost worden, herinvesteert de centrale bank zeker tot eind 2022. Aan de rentetarieven wordt niet getornd.

Uit een raming van de ECB blijkt verder dat de economie van de eurozone dit jaar met 8,7 procent krimpt.

Het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank wordt uitgebreid. De ECB neemt ook nog eens langer de tijd voor de steun. Er wordt nog eens 600 miljard Euro extra in de markt gepompt.

Door de extra inzet kan er nu maximaal voor 1.350 miljard euro aan staats- en bedrijfsleningen worden opgekocht. De looptijd van het speciale opkoopprogramma dat vanwege de coronacrisis werd opgetuigd, is met een halfjaar verlengd tot eind juni volgend jaar. De rente hield de ECB gelijk.

Eerder al had de ECB 750 miljard euro uitgetrokken voor het zogeheten PEPP-programma. In een verklaring benadrukte president Christine Lagarde van de ECB toen dat er “geen limiet” is als het gaat om de toewijding aan de euro.

Het geldoffensief van de ECB werd door experts al snel de ‘bazooka’ gedoopt.

Een voorspelling van ECB-president Christine Lagarde dat de economie sneller krimpt dan verwacht lijkt inderdaad uit te komen. Uit een raming blijkt dat de economie van de eurozone dit jaar met 8,7 procent krimpt.

Bestaand opkoopprogramma gaat tot het einde van het jaar door

Omdat de economie door de pandemie een hardere klap lijkt te krijgen dan eerder verwacht, wordt er extra geld en tijd voor het opkoopprogramma uitgetrokken. Obligaties die de ECB opkocht en die afgelost worden, herinvesteert de centrale bank zeker tot eind 2022.

Het opkoopprogramma dat al voor de coronacrisis gold, gaat tot het einde van het jaar door met 20 miljard euro per maand. Dat opkoopprogramma zal blijven lopen "zolang als nodig is om het verruimende effect" op de rentetarieven te versterken en zal kort voordat de ECB eventueel de rente verhoogt eindigen.

Aan de rentetarieven tornt de ECB deze keer zoals verwacht niet. De beleidsmakers van de centrale bank mikken nog altijd op een inflatie die in de buurt van de 2 procent komt.

Economie krimpt harder dan Europese Commissie verwachtte

De economie van de eurozone krimpt dit jaar met 8,7 procent. Dat is het scenario waar de Europese Centrale Bank (ECB) nu rekening mee houdt, heeft president Christine Lagarde van de centrale bank gezegd. De Europese Commissie verwachtte begin vorige maand nog dat de economie in de eurozone met 7,7 procent zou krimpen.

Eind vorige maand had Lagarde al gewaarschuwd dat de economie sterker zou krimpen dan eerder was verwacht. Toen ging ze daarom uit van een krimp van tussen de 8 en 12 procent. Het lichtere scenario van een krimp tussen de 5 en 8 procent was achterhaald.

Voor volgend jaar denkt de ECB dat de economie van het eurogebied weer opveert en 5,2 procent groei laat zien. In 2022 moet er dan een groei van 3,3 procent zijn.

Lagarde maakte ook nieuwe inflatieverwachtingen bekend. Die blijft de rest van het jaar lager en de ECB gaat nu uit van een inflatie van 0,3 procent dit jaar. Volgend jaar zou de inflatie dan stijgen naar 0,8 procent en in 2022 zou de geldontwaarding op 1,3 procent moeten uitkomen.

Lees meer: