Host Marleen Evertsz ontvangt in Dubai experts en investeerders om de Future of Finance in kaart te brengen. Vandaag gaat het over investeren in unicorns: waar zullen die ontstaan en wat weten durfkapitaalinvesteerders wat wij niet weten?

Voor de derde dag op rij praat Nxchange oprichter Marleen Evertsz met gasten in de broeierige woestijn van Dubai over de toekomst van investeren en beleggen. Waar het in de vorige sessies over alternatieven voor de euro ging en de invloed van geopolitieke ontwikkelingen op beleggingen, ligt vandaag de focus op investeren in startups. Welke landen hebben de grootste kans om een nieuwe unicorn te produceren? En wat valt er te leren van het gedrag van durfkapitaalinvesteerders?

1.000 startups

In de tent ontvangt Evertsz wederom illustere gasten. Naast Richard Bross zijn dat Kauan von Novack, Ruud Hendriks en Joep Verbunt. Joep Verbunt schudde de beddenbranche op met zijn concept Matt Sleeps. Kauan von Novack ondernam onder meer in Brazilië, de VS en Nederland. Inmiddels is hij als Managing Director het gezicht van Startupbootcamp.

Richard Bross is al bijna veertig jaar ondernemer, eerst in de IT en nu met name als investeerder. En tot slot schuift Ruud Hendriks aan, bekend geworden als mediaondernemer.  Hendriks is als medeoprichter van Startupbootcamp aandeelhouder in maar liefst 1000 (!) startups. Hendriks: ‘En ik hoop dat er nog een heleboel bij gaan komen.’

De meeste groei

Evertsz richt het gesprek eerst op de ontwikkelingen in startupland. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de startup sector? Volgens Von Novack zijn er drie sectoren te definiëren waar de komende jaren de meeste kansen ontstaan. Naast health zijn dat volgens hem mobility en transportation en new energy. ‘Daar zien we de meeste groei.’

Hendriks spreekt als het om kansrijkheid van Nederlandse startups gaat zijn zorg uit dat het klimaat de laatste jaren minder gunstig is geworden. Hij ziet de achterstand met landen als Frankrijk en het VK groter worden. ‘Het wordt steeds moeilijker om medewerkers met optiepaketten te belonen.’ Hendriks ziet bovendien dat er een shake-out plaats vindt in startupland: tal van beginnende bedrijven ‘zonder plan B’ leggen nu het loodje. Wie de zaken nu wel goed op orde heeft, heeft tijdig ‘de tering naar de nering gezet.’

Martkaandeel veroveren

Richard Bross signaleert ook een onderscheid tussen de kanshebbers en de achterblijvers. De tijd van koste wat het kost marktaandeel veroveren, ook als dit met grote verliezen gepaard gaat, is volgens hem voorbij. Bross ziet voorbeelden van bedrijven die ondanks een grote funding toch in de problemen komen.

Joep Verbunt weet uit de praktijk wat je moet doen om aan investeringen te komen. De afgelopen twee jaar probeerde hij verschillende dingen uit. Hij heeft er, zoals het een echte ondernemer betaamt, wel fiducie in: ‘Private equity vind ik ook erg interessant.’

Kijk hieronder het hele gesprek tussen Marleen Evertsz en de heren ondernemers en investeerders terug.

Win aandelen

Startupbootcamp Bold Action geeft 10 certificaten van aandelen weg aan random kijkers van Future of Unicorns. Hier krijg je een aandeel die geïnvesteerd is in 90 impactvolle startups! Wil jij kans maken? Laat hier je emailadres achter!

Nxchange is een uitgebreid handelsplatform dat zich focust op impact investeringen. Het is de eerste volledig gereguleerde Europese effectenbeurs voor (tokenized) effecten en gedigitaliseerde activa, waardoor real-time handel 24/7 mogelijk is.

Bekijk de andere artikelen en afleveringen van Future of Finance in de hub van Future of Finance.