Nxchange oprichter Marleen Evertsz praat deze dagen in Dubai met ondernemers en experts over de Future of Finance. Vandaag is de vraag: hoe ziet de wereld er over vijf jaar uit en hoe creëer je een bulletproof beleggingsportefeuille?

Waar Marleen Evertsz gisteren met name sprak over alternatieven voor de euro zoals goud en crypto, gaat het vandaag met gasten Jeroen Blokland, Ruud Hendriks, Arno Wellens en Willem Middelkoop vooral over geopolitieke ontwikkelingen en de gevolgen voor beleggers. Middelkoop trapt af door meteen de grote gamechanger aan te wijzen: de oorlog in Oekraïne en de inflatie die daardoor tot ongekende hoogten is opgejaagd.

Dubbele standaard

Volgens Middelkoop is er sprake van een strijd tussen het Westen en de rest van de wereld. “140 landen hebben de sancties tegen Rusland niet ondertekend. Dat zijn niet allemaal vrienden van Poetin. Maar die zeggen: we hebben het gehad met jullie dubbele standaard. Amerika bepaalt niet hoe het in de wereld loopt.”

Arno Wellens zag ook een aantal trends al aankomen, zegt hij. Zo voorspelde hij dat de inflatie fors zou gaan stijgen als het gevolg van de overcreditering. Die stijging is vlak na het ‘aflopen’ van pandemie nog eens verdubbeld. Wellens signaleert vervolgens machteloosheid. De rente kon de inflatie niet volgen omdat je dan “kort door bocht alle banken en landen omver zou trekken”.

Eind van het groeimodel

Gast Jeroen Blokland had niet verwacht dat de inflatie met zulke hoge cijfers zou groeien. Ook hij verwijst naar de grootschalige stimuleringsprogramma’s als een van de boosdoeners. De ontwikkelingen van de afgelopen maanden werpen volgens hem de vraag op “of we aan het eind van het schuld gedreven groeimodel zijn gekomen”.

Ruud Hendriks spreekt van een “perfect storm“. Eerst Brexit, toen Trump, daarna corona en tot slot Oekraïne. “Telkens als je denkt het kan niet erger worden, gebeurt er weer iets. Dan valt er weer een grote cryptobeurs om.”

Toch benadrukt Hendriks dat hij een ongeneeslijke optimist blijft. Ook na deze tijd volgt er weer een periode van stabiliteit, zo bezweert hij. “Markten hebben de neiging om zowel in het positieve als het negatieve te overdrijven. Ik hoop dat we de bodem heel snel bereiken.”

Anticiperen als belegger

Naast het bespreken van de oorlog in Oekraïne en de mogelijkheden om de inflatie te beteugelen, werpt Evertsz met haar gasten in de bedoeïenentent een blik op de toekomst.

Aan de orde komt -heel belangrijk- de energie en grondstoffen crisis. Wat is op de lange termijn een duurzame oplossing? Aansluitend gaat het over de gevolgen voor bedrijven: hoe zullen zij op alle ontwikkelingen in moeten spelen en hoe kun je daar als belegger vervolgens op anticiperen?

Tot slot gaat het over het beleggingsportfolio. Waar moet deze in de toekomst uit bestaan en hoe zorg je voor een gezonde balans tussen je comfort zone en risk taking? En aan welke startups moet je dan denken? Het antwoord op deze en andere vragen kun je hier terugzien.

Over Nxchange

Nxchange mag namens Startupbootcamp Bold Action 10 certificaten van aandelen weggeven aan random kijkers. Hier krijg je een aandeel dat geïnvesteerd is in 90 impactvolle startups. Laat hier je emailadres achter en maak kans!

Nxchange is een uitgebreid handelsplatform dat zich focust op impact investeringen. Het is de eerste volledig gereguleerde Europese effectenbeurs voor (tokenized) effecten en gedigitaliseerde activa, waardoor real-time handel 24/7 mogelijk is.

Bekijk de andere artikelen en afleveringen van Future of Finance in de hub van Future of Finance.