Zorgverzekeraar DSW kwam dinsdag met de verrassende verklaring dat de premie voor de basisverzekering in 2018 omlaag gaat. Maar het is nog even afwachten of andere zorgverzekeraars volgen, want naar verwachting stijgt de premie in de meeste gevallen.

In oktober en november is er vaak veel aandacht voor premies van zorgverzekeringen en de mogelijkheid om over te stappen op een goedkopere aanbieder. Maar zo stelt financieel expert Jeroen Wolfsen van de site Moneywise: als je eenvoudig wilt besparen, kun je beter focussen op een andere verzekering.

“Heel Nederland is in december druk met het kiezen van de goedkoopste zorgverzekering. Vaak besparen ze onbedoeld op de dekking in plaats van de premie.” aldus Wolfsen. “Terwijl op een overlijdensverzekering gemakkelijker en meer valt te besparen.”

Premies overlijdensrisicoverzekering dalen, klant merkt dat niet

Moneywise deed onderzoek onder tweeduizend mensen met een overlijdensrisicoverzekering en concludeert dat de gemiddelde consument zo’n 10 duizend euro kan besparen, gemeten over de resterende looptijden overlijdensrisicoverzekeringen.

De reden is dat premies voor dit soort verzekeringen al een aantal jaar dalen, terwijl verzekeraars bestaande klanten er over het algemeen niet op wijzen dat ze kunnen overstappen naar een goedkopere overlijdensrisicoverzekering.

Op basis van de onderzochte polissen komt Moneywise tot de conclusie dat op maandbasis vaak 30 tot 100 euro bespaard kan worden, blijkt uit onderstaande grafiek. Gemiddeld gaat het om zo'n 57 euro per maand. Gekeken is hierbij naar verzekerde bedragen tussen de 50 duizend euro en 310 duizend euro.

(klik voor uitvergroting)

Dit is wel even van een andere orde dan bijvoorbeeld de premieverlaging die zorgverzekaar DSW dinsdag aankondigde: dan gaat het om 6 euro minder voor het hele jaar 2018.

Volgens Moneywise is overstappen bij overlijdensrisicoverzekeringen relatief eenvoudig: "Je sluit een nieuwe verzekering af en daarna zeg je de oude verzekering op. Is de overlijdensrisicoverzekering gekoppeld aan een hypotheek? Dan is er wel toestemming nodig van de bank waar de hypotheek loopt. In de praktijk wordt bijna altijd toestemming verleend."

LEES OOK 4 fiscale dingen die in 2018 veranderen voor je hypotheek