De drie grote concurrenten van zorgverzekeraar DSW houden hun kaken nog stijf op elkaar over de hoogte van de nieuwe zorgpremies voor 2018.

Wanneer ze hier precies mee naar buiten komen is ook nog onbekend, blijkt uit een rondgang van persbureau ANP. Alle zorgverzekeraars moeten uiterlijk 12 november hun premies bekend hebben gemaakt.

DSW kondigde dinsdag een premieverlaging aan voor volgend jaar. Dat was tegen alle verwachtingen in. Ook het verplichte eigen risico gaat bij het verzekeringsconcern omlaag. DSW, traditioneel de eerste zorgverzekeraar die de nieuwe premie bekendmaakt, bepaalt al jaren de trend over de richting van de premies.

“Wij zijn nog aan het rekenen. We hebben notitie genomen van de verlaging bij DSW, maar wij varen onze eigen koers”, zegt een woordvoerder van Menzis, een van de grootste zorgverzekeraars in Nederland.

Zilveren Kruis zegt de hele maand oktober nog nodig te hebben om de nieuwe premie te berekenen. Ook bij CZ zijn ze nog volop aan het rekenen. Daarbij wordt volgens een woordvoerster onder meer gekeken naar de concurrentie en in hoeverre financiële reserves ingezet kunnen worden om de premie te dempen.

De vier grote zorgverzekeraars hebben in Nederland ongeveer 90 procent van de markt in handen.

Eigen afweging van DSW

Volgens brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland betekent de stap van DSW niet dat andere verzekeraars automatisch zullen volgen. Feit blijft dat de zorgkosten stijgen, ook al gaat dat wellicht minder hard dan gedacht. Welke weerslag dat heeft op de premie kan per verzekeraar sterk verschillen, aldus een woordvoerder.

Wat de zorgpremie betreft maakt elke verzekeraar zijn eigen afweging, gebaseerd op de eigen financiële situatie, aldus de zegsman. “Ik weet niet precies waar DSW zich op baseert, en ik heb ook geen idee wat andere verzekeraars wel of niet kunnen doen”, zei hij.

Verder benadrukt ZN dat de hoogte van het eigen risico een politiek besluit is, al kunnen verzekeraars onder bepaalde voorwaarden wel korting geven.

Betaalt DSW het uit eigen zak?

Patiëntenfederatie Nederland noemt de verlaging van de premie van de basisverzekering en het eigen risico bij zorgverzekeraar DSW heel verrassend. “DSW zet altijd de trend, de rest van de verzekeraars volgen. Wij vragen ons vooral af wat zij nu gaan doen. Zij kunnen nu moeilijk zeggen, bij ons gaat de premie omhoog”, stelt Thom Meens van de patiëntenorganisatie.

De Patiëntenfederatie is ook benieuwd hoe DSW de lagere zorgpremie gaat betalen. “Doen ze dit uit eigen zak? Wij zijn vooral benieuwd hoe de andere zorgverzekeraars dit gaan oplossen”, aldus Meens.

LEES OOK: Waarom het een prima idee is als zorgverzekeraars winst uitkeren aan aandeelhouders