Een e-bike vergt meer onderhoud dan een reguliere fiets. Dat komt vooral doordat het een technisch vele malen gecompliceerder product is dan de normale vierwieler. Dingen als accu’s en computerchips kunnen slecht gaan functioneren en moeten soms vervangen worden, en dat kost geld.

Onderzoeksbureau Multiscope zocht uit hoe hoog die kosten gemiddeld op jaarbasis liggen. Het ondervroeg hiervoor ruim 3.200 Nederlanders en kwam tot de conclusie dat de onderhoudsmarkt voor e-bikes op jaarbasis goed is voor 200 miljoen euro.

In totaal zijn er nu bijna 5 miljoen e-bikes in Nederland, die goed zijn voor een marktwaarde van 9,5 miljard euro. Driekwart hiervan is een stadsfiets.

Als er zoveel miljoenen per jaar worden uitgegeven aan elektrische fietsen, zou je denken dat ze ook flink wat kosten om te onderhouden. En dat klopt.

De duurste categorie e-bikes bestaat uit vouwfietsen, bakfietsen en driewielers. Deze kosten gemiddeld 54 euro per jaar om in goede conditie te houden. Een hybridefiets of mountainbike kost iets minder: 44 euro per jaar. En de stadsfiets en speed pedelec zijn het goedkoopst: ongeveer 41 euro per jaar.

Door de complexiteit van de fietsen is het ook logisch dat 2 op de 3 eigenaren voor onderhoud naar de fietsenwinkel gaat. Slechts 14 procent gaat direct naar de fabrikant en maar 8 procent doet het zelf. Eén procent laat het door een andere particulier uitvoeren, en 7 procent vindt onderhoud niet nodig.

E-bike: onderhoudskosten per merk

Multiscope onderzocht ook de verschillen in onderhoudskosten per merk. Hiervoor keken ze naar de 5 grootste merken van Nederland. Het jaarlijkse onderhoudsbedrag voor elektrische stadsfietsen van het merk Giant is met een gemiddelde van 30 euro het laagst. Hierna volgen Batavus (35 euro), Gazelle (38 euro), Stella (46 euro) en Sparta (56 euro).

Volgens onderzoeksbureau GfK stijgt de populariteit van de e-bike elk jaar en is er dit jaar een extra grote stijging waar te nemen doordat meer mensen de fietsen gebruiken voor woon-werkverkeer.

Ook de aanschafprijs van een e-bike gaat elk jaar een beetje omhoog. In 2019 kostte een elektrische fiets gemiddeld 1.987 euro, in 2021 was dat al gestegen naar 2.283 euro.

LEES OOK: Belgische e-bikemaker Cowboy haalt ruim €70 miljoen op – concurrent van VanMoof wil internationale groei versnellen