China en de Verenigde Staten zijn overeengekomen om de handelsheffingen die ze elkaar hebben opgelegd terug te draaien. Dat heeft het Chinese ministerie van Handel bekendgemaakt.

Het afbouwen van de importheffingen gaat in stappen. Hoeveel en welke heffingen in eerste instantie zullen verdwijnen, moet nog worden afgesproken. Dat wordt een belangrijk onderdeel van het gedeeltelijke handelsakkoord waarover momenteel wordt onderhandeld. China en de VS hopen zo’n akkoord in de komende weken te bereiken.

Als de VS bevestigen dat beide landen de importheffingen op de schop nemen, zou dat een route naar het einde van de handelsoorlog kunnen betekenen. China’s belangrijkste eis in het conflict is al langere tijd dat Washington de door president Donald Trump ingestelde strafheffingen wegneemt.

De Amerikaanse president begon vorig jaar met het instellen van tarieven om zo zijn eisen richting China kracht bij te zetten. Trump vindt dat China te weinig Amerikaanse producten afneemt. Ook wil hij bijvoorbeeld dat China buitenlandse bedrijven vrijer toegang geeft tot de eigen markt zonder dat ze verplicht met een Chinees bedrijf moeten samenwerken en meent hij dat China op die manier technologie in handen krijgt.

Inmiddels zijn er heffingen op vrijwel alle Chinese artikelen die uitgevoerd worden naar de VS. Beijing heeft steeds gereageerd met tegentarieven.

China overweegt nu het verbod op de import van Amerikaanse eieren en gevogelte terug te draaien, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. China verbood de import daarvan al in januari 2015 als gevolg van een uitbraak van vogelgriep. Die is al lang voorbij, maar gedurende de handelsoorlog hield China het verbod in stand.

China wil zijn handtekening onder de voorlopige handelsdeal met de Verenigde Staten duur verkopen, zo meldde persbureau Bloomberg eerder deze week.

China mikt op afbouw invoerheffingen

De positieve geluiden rond het handelsconflict tussen China en de VS doen beurzen wereldwijd goed. In Amsterdam is de AEX-index het niveau van 600 punten dicht genaderd en Amerikaanse beurzen zetten nieuwe records neer.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde donderdag na enige minuten handelen 0,4 procent hoger op 597,07 punten. De hoofdindex heeft daarmee de 600 punten in het vizier. Dat niveau werd voor het laatst op 24 mei 2001 bereikt.

Parijs en Frankfurt stegen tot 0,6 procent. Londen won 0,4 procent in afwachting van het rentebesluit van de Bank of England.

LEES OOK: Ontspanning in de handelsoorlog: mogelijk geen hogere invoertarieven voor Europese auto’s naar de VS