Den Haag staat een drukke dag te wachten. Er staan voor vandaag twee protesten gepland, Extinction Rebellion wil opnieuw de A12 bezetten terwijl er in het Zuiderpark een boerenprotest plaatsvindt.

Bij eerdere protesten werden demonstranten naar het Malieveld gestuurd, maar dat is zaterdag niet beschikbaar vanwege voorbereidingen voor de NN CPC Loop. De hardloopwedstrijd start en finisht zondag op het Malieveld.

In de Hofstad is een noodbevel van kracht: van tevoren had het stadsbestuur aangegeven niet opnieuw een massale komst van tractoren te willen zien. Trekkers die de stad Den Haag in willen worden weggestuurd of weggeleid bij de stadsgrens, meldt de gemeente. De gemeente vreest voor verstoring van de openbare orde en veiligheid.

Meer dan 2800 mensen hebben zich aangemeld om zaterdag de A12 bij Den Haag te blokkeren, meldt Extinction Rebellion (XR). Ook zouden 1800 anderen zich hebben opgegeven voor een demonstratie op de randen van de tunnelbak van de snelweg. Volgens XR is dat “ruim twee keer zoveel als tijdens de vorige blokkade”.

Klimaatactivisten van XR gaan zaterdag rond het middaguur een deel van de snelweg blokkeren. Met de actie op de Utrechtsebaan verzetten ze zich tegen fossiele subsidies. De groep blokkeerde de A12 vijf keer eerder. Eerder deze week riep de gemeente Den Haag de activisten op om in de buurt van station Den Haag Centraal te demonstreren.

Onder de demonstranten zijn meer dan 80 wetenschappers. Volgens XR zullen 60 van hen ook de meedoen aan de blokkade van de snelweg.

'Tientallen tractoren onderweg naar Den Haag'

Hoeveel boeren er in het Zuiderpark zullen verschijnen is nog niet duidelijk. Zelf zegt de organisatie dat het hun 'grootste protest ooit' zal worden. Farmers Defence Force (FDF) van 12.00 tot 16.00 uur met Samen voor Nederland, een door zichzelf benoemde niet-politieke vrijheidsbeweging. De actiegroep hoopt 100.000 demonstranten naar het park te trekken, maar heeft volgens de gemeente aangegeven met 25.000 mensen te komen.

De gemeente zegt dat er geen maximum aantal deelnemers is. Wel mogen er maximaal twee tractoren in het park staan.

Ondanks die beperking zouden er inmiddels vanuit meerdere plekken 'tientallen' trekkers onderweg zijn naar Den Haag.

De politie laat weten op te zullen treden als strafbare feiten worden gepleegd of afspraken rondom demonstraties niet worden nagekomen. Wel krijgen demonstranten "eerst altijd zelf de kans om hun actie te beëindigen" en is het optreden van de politie bij demonstraties gericht op de-escalatie.

Over kritiek dat anders opgetreden zou worden bij boerenprotesten dan bij klimaatprotesten zegt de politie dat ze altijd "neutraal aanwezig" is. Maar dat verschillende acties ook soms leiden tot een verschillende aanpak. "Demonstranten die met zwaar materieel als landbouwvoertuigen of vrachtwagens hun punt willen maken en daarbij de wet overtreden, vergen immers een andere benadering dan actievoerders die een weg blokkeren door zich vast te plakken aan het wegdek of een sitdownactie voeren."

LEES OOK: Melk 1 cent per liter duurder als koe voer krijgt waardoor methaanuitstoot vermindert