Als boeren hun koeien voortaan krachtvoer met een methaanremmer voorschotelen, worden pakken melk in de supermarkt 1 cent duurder. Wel kan de methaanuitstoot dan flink afnemen, schrijft dagblad Trouw.

Speciaalchemiebedrijf DSM levert het middel Bovaer, dat de grote klap moet maken op het gebied van de methaanuitstoot. 1 tot 1,5 gram per dag van dit middel zorgt er bij een koe voor dat de methaanuitstoot fors afneemt. Bij melkkoeien met minimaal 30 procent en bij vleeskoeien tot wel 45 procent.

Het middel kost volgens Dennis Rijnders van DSM 1 cent per liter melk. Geen forse kostenpost als milieumaatregel, zou je zeggen. Toch denken sommige zuivelbedrijven er volgens hem anders over, zo zegt hij tegen het dagblad: “Tegen extra kosten zeggen ze niet automatisch ‘ja’. Zij willen weten wat er met hun verkopen gebeurt als zij zelf wel producten van Bovaer-koeien verkopen en de concurrentie niet. Daar zijn de zuivelbedrijven nog niet uit.”

Plannen voor Amerikaanse fabriek

Rijnders denkt desalniettemin dat Bovaer een succes wordt. DSM maakt het poeder momenteel in Duitsland en in 2025 verrijst er een fabriek in Schotland. Ook zijn er plannen voor een Amerikaanse fabriek, die wordt gebouwd door een Amerikaans bedrijf dat de verkooprechten in de VS heeft gekocht.

Rijnders: “Als die twee fabrieken draaien, kunnen we zo’n 10 procent van alle bereikbare koeien van Bovaer voorzien.” Hij doelt hierbij op koeien in onder meer Nederland en de Verenigde Staten. Ook is er interesse in Latijns-Amerika en Australië.

Veel landen hebben afgesproken hun methaanuitstoot te beperken. Methaan heeft als voordeel dat het al binnen tien jaar uit de atmosfeer is. Volgens Rijnders betekent dit klimaattechnisch "dat de aanpak van methaan veel eerder effect heeft dan de aanpak van CO2".

Aan Bovaer zijn zo'n zestig wetenschappelijke studies gewijd, zegt Rijnders. In de ontwikkeling van de methaanremmer heeft DSM tientallen miljoenen euro's gestoken, zo schrijft Trouw. In Vlaanderen wordt het middel door de overheid gesubsidieerd.

LEES OOK: De restaurants van de toekomst verbouwen hun eigen groenten en kruiden in minikassen, als het aan startup FarmVent ligt