Het Nederlandse architectenbureau Waterstudio heeft een ontwerp gemaakt voor een drijvende stad in de Malediven, een eilandengroep in de Indische Oceaan.

De Floating City van de Malediven, zoals het ontwerp heet, is een uitgestrekte groep van modulaire drijvende platforms in het patroon van hersenkoraal.

Koen Olthuis, de oprichter van Waterstudio, vertelt aan Insider dat het project een samenwerking is tussen de Dutch Docklands, een lokale projectontwikkelaar en de plaatselijke overheid in Male. Een van de doelen is om meer ruimte vrij te maken voor woningbouw.

Olthuis vertelt dat de bouw van de drijvende stad ook een oplossing kan bieden voor de dreigende stijging van zeespiegel waar komende generaties mee te maken krijgen.

"Het wordt een begaanbare stad met drijvende straten. Er worden boten ingezet voor het vervoer van goederen en mensen binnen de stad en naar de hoofdstad Male", aldus Olthuis.

Hij geeft aan dat de kosten van levensonderhoud in de stad zelf vergelijkbaar zouden zijn met die op het land in de Malediven. "In 2027 zouden er 20.000 mensen moeten wonen in 5.000 huizen," schat Olthuis.

Foto: Waterstudio.NL/Dutch Docklands

Volgens CNN zal de stad zijn eerste woningen deze maand nog openstellen voor bezichtiging. De prijzen starten bij omgerekend 142.500 euro voor een studio-appartement, en lopen op tot 237.500 euro voor een eengezinswoning. De ontwikkelaars verwachten dat de bewoners begin 2024 hun intrek zullen nemen op het eiland. De hele stad moet in 2027 klaar zal zijn.

Volgens het persbericht van de projectontwikkelaar zal de stad bestaan uit modulaire, zeshoekige segmenten die verbonden zijn met een buitenste ring van barrière-eilanden. Het onderste deel van de stad wordt bevestigd aan stabilisatoren die bescherming bieden tegen de golven en stroming.

Het idee voor de drijvende stad op de Malediven is vergelijkbaar met dat van Oceanix, een concept voor een drijvende stad die bestaat uit onderling verbonden platforms. Busan, een havenstad in Zuid-Korea, gaf toestemming voor het door de VN gesteunde project, dat plaats zal bieden aan ongeveer 12.000 mensen.

Patrick Verkooijen, CEO van de klimaatdenktank Global Center on Adaptation, vertelde CNN dat hij het idee van een drijvende stad een goede oplossing vindt voor de stijgende zeespiegel.

"De kosten van het niet aanpassen aan deze overstromingsrisico's zijn buitengewoon hoog", aldus Verkooijen tegen CNN. "We hebben een keuze te maken: of we stellen uit en betalen de prijs, of we plannen en groeien. Drijvende kantoren en drijvende gebouwen maken deel uit van deze planning voor het klimaat van de toekomst."

LEES OOK: Saoedi-Arabië wil een drijvende 8-hoekige stad bouwen, het zoveelste megalomane bouwproject van het land