Het nieuwste megaproject van Saoedi-Arabië heet Oxagon: een achthoekige stad die drijft in de Rode Zee.

Oxagon komt te liggen aan de rand van Neom, een nieuwe regio met steden en industrie die het Arabische land uit de grond stampt. Het gebied wordt ongeveer half zo groot als Nederland.

Blikvanger van het ambitieuze Neom-project is ‘The Line’, een slimme stad van 170 kilometer lang zonder straten en auto’s, aangedreven door 100 procent schone energie. De bouw daarvan is in november 2021 begonnen.

Oxagon is de nieuwste toevoeging aan het plan dat Saoedi-Arabië minder afhankelijk van olie moet maken. In een flitsende video presenteerde Neom dinsdag de drijvende stad aan de wereld. Die krijgt onder meer een volledig geautomatiseerde haven met bijbehorend logistiek centrum

Hoeveel Oxagon gaat kosten en welke technologie er gebruikt wordt om de stad te laten drijven is nog onduidelijk.

De Rode Zee is een van de drukst bevaren routes ter wereld, goed voor 10 procent van de wereldwijde handel elk jaar.

Het Neom-project is het geesteskind van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Hij ontvouwde in 2016 zijn plan om het conservatieve koninkrijk te moderniseren, getiteld 'Visie 2030'.

Neom wordt gefinancierd door het staatsfonds van het land, het Public Investment Fund (PIF). Bin Salman is voorzitter van zowel Neom als PIF.

"Oxagon zal economische groei en diversiteit aanjagen in Neom en het koninkrijk", zei Bin Salman dinsdag in een persbericht. "Het zal bijdragen aan de regionale handel van Saoedi-Arabië en een nieuwe hub worden voor wereldwijde handelsroutes."

Naast Oxagon en The Line omvat het Neom-project ook een pretpark op een verlaten boorplatform, genaamd 'The Rig'.

LEES OOK: 12 foto’s van gloednieuwe Chinese spooksteden die wachten op bewoners