Door de stikstofcrisis dreigt de nieuwbouw van woningen fors terug te vallen. Het kabinet wilde de komende jaren 75.000 nieuwe huizen per jaar laten bouwen, maar dat worden er bijna 40 procent minder. Pas in 2024 komt het jaarlijkse doel weer in zicht.

Minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) verwacht “een flinke dip”, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Dit jaar en volgend jaar wordt maar voor 47.000 woningen een vergunning verleend, schat haar ministerie.

“We zetten alles op alles” om die prognose “geen werkelijkheid te laten worden”, schrijft Van Veldhoven. Het kabinet en de regeringsfracties buigen zich al weken over maatregelen om de stikstofuitstoot zo terug te dringen dat de bouw weer aan de slag kan.

Door de stikstofcrisis en de pfas-crisis zien bouwers hun orderboeken en omzet slinken, meldt het Financieele Dagblad. Veel grondwerkzaamheden en baggeractiviteiten zijn stilgevallen door het besluit van minister Van Veldhoven om strenge regels uit te vaardigen voor het verplaatsen van grond die chemische pfas-stoffen bevat.

Ondertussen worden door het stikstofdossier minder bouwvergunningen verstrekt.

Bouwers zoeken de markt af naar opdrachten en nemen die aan tegen of onder de kostprijs, schrijft het FD op basis van bronnen uit de bouwsector.

De krant heeft verschillende aannemers gesproken die zeggen dat het aantal inschrijvingen bij aanbestedingen veel hoger ligt dan normaal. Onder druk van die toegenomen concurrentie verlagen bouwers hun prijzen.

Dit speelt vooral bij gemeentelijke opdrachtgevers. "Bij projecten die verschoond zijn van de stikstof- of pfas-problematiek zien we een toename van de inschrijvers en daarmee een druk op de prijzen", aldus een woordvoerder van bouwbedrijf Dura Vermeer tegen het FD.

Lees meer over de stikstofcrisis: