Topeconoom Nouriel Roubini is al jarenlang kritisch over cryptovaluta. Dat heeft de man die bekend staat als ‘Dr. Doom’, er niet van weerhouden om een eigen cryptomunt te lanceren.

Vermogensbeheerder Atlas, waar Roubini bij betrokken is, introduceert de Atlas Climate Token. Dat is een op blockchain gebaseerde stablecoin die zal worden gekoppeld aan “een zorgvuldig gekozen portfolio van beleggingen uit de echte wereld”, zo schrijft de financiële dienstverlener in een verklaring op 31 oktober.

De beleggingen omvatten klimaatbestendige vastgoedfondsen, staatsobligaties met inflatiedekking, goud en andere grondstoffen. Deze beleggingscategorieën passen bij aanbevelingen die Roubini eerder deed, toen de bekende econoom waarschuwde voor een reeks economische catastrofes.

In het afgelopen jaar luidde Roubini meermaals de noodklok over torenhoge schulden en een financiële crisis die de VS zou treffen vanwege een op hol geslagen inflatie. Inflatie die zou worden aangejaagd door oorlogen, nieuwe virussen en klimaatverandering. Hij raadde beleggers aan om te beleggen in activa die hier niet door geraakt zouden worden.

Atlas beweert dat de beleggingen die ten grondslag liggen aan de stablecoin een succesvolle geschiedenis hebben.

Een simulatie van het theoretische, historische rendement van de beleggingsportefeuille in de afgelopen drie decennia zou een verviervoudiging van de waarde hebben opgeleverd, na correctie voor inflatie. De vermogensbeheerder wil ook een beursgenoteerd beleggingsfonds (ETF) lanceren in het eerste kwartaal van 2024.

Foto: Atlas Capital

De uitgifte van een cryptomunt is een behoorlijke draai voor Roubini. Eerder noemde hij cryptovaluta "volledig corrupt". Hij waarschuwde ook voor een "crypto-apocalyps", vanwege financiële toezichthouders die steeds harder optreden tegen misstanden in de cryptowereld.

Roubini staat bekend om zijn vaak pessimistische kijk op de economie en de beurs. Hij was een van de eerste economen die kredietcrisis van 2008 voorspelde.

Atlas Capital reageerde niet direct op Insiders verzoek om commentaar.

LEES OOK: Topeconoom Nouriel Roubini zegt dat 90% van crypto pure oplichting is – en dat Sam Bankman-Fried geen uitzondering zal blijken.