Al geruime tijd vestigen beleggersgoeroes en economen de aandacht op een mogelijke recessie die in de Verenigde Staten in aantocht zou zijn en die vervolgens zou kunnen uitmonden in een recessie van wereldformaat.

In het algemeen is er sprake van een recessie wanneer de economie gedurende twee opeenvolgende kwartalen krimpt. De talrijke huidige geopolitieke en economische spanningen geven aanleiding tot bezorgdheid dat dit zou kunnen gebeuren.

Om er maar een paar te noemen: het gaat om de effecten van de handelsgeschillen tussen de Verenigde Staten en China, het Brexit-drama, de nasleep van de aanslagen op de Saudi-Arabische olieraffinaderijen, de geschillen tussen Saudi-Arabië en Iran en de Turkse invasie van het Koerdische grondgebied in Syrië. En dan is er nog de algehele stagnatie van de economische groei, in Amerika en wereldwijd.

Consumentenbestedingen zijn cruciaal

Maar Robert Shiller is nog steeds optimistisch. De Nobelprijswinnaar en hoogleraar economie aan de gerenommeerde Yale University beschouwt de Amerikaanse president Donald Trump als een essentiële factor die ervoor zal zorgen dat de Amerikaanse economie de komende jaren een recessie bespaard blijft.

De Amerikaanse economie wordt namelijk voornamelijk gedreven door de bestedingen van Amerikaanse consumenten. Zoals de topeconoom uit de doeken deed tegenover de Amerikaanse zakenzender CNBC verkeert de VS momenteel in een fase van groei die nog nooit eerder is voorgekomen.

Hoewel ex-president Barack Obama deels de basis hiervoor heeft gelegd, is het Trump-effect er verantwoordelijk voor dat de groei zo lang kan aanhouden, aldus Shiller. De troefkaart is dus in handen van Trump.

Impeachment-onderzoek tegen Trump gevaar voor economie

Shiller staat er om bekend dat hij vaak veel nadruk legt op marktpsychologie, meer dan dan op fundamentele zaken. Dat geldt ook nu weer. Hij schrijft de reden waarom de Amerikanen nog steeds zo graag willen uitgeven toe aan het feit dat de Amerikaanse president dit enorm pusht. Zolang men blijft consumeren, consumeren en nog eens consumeren, blijft de recessie weg. Trump werpt zo in feite een muur op tegen de recessie.

De econoom spreekt van een Trump-tijdperk waarin Donald Trump sterke invloed heeft op de markt, niet alleen vanwege de belastingverlagingen van zijn regering, maar ook omdat hij mensen weet te inspireren om lekker luxueus erop los te leven.

Het grootste gevaar voor Shillers optimistische visie is het lopende impeachment-onderzoek tegen de Amerikaanse president. "Maar als Trump dit overleeft, kan hij misschien nog enige tijd de markten aansturen."

Vanwege de uitgaven van de regering van Trump en een bedrijfsvriendelijk beleid ziet de econoom nog steeds veel winstpotentieel voor de Amerikaanse economie en de financiële markten. Shiller gaat er daarom van uit dat de volgende recessie minstens nog drie jaar op zich laat wachten, en dan zou het ook nog eens een milde recessie kunnen zijn als hij inderdaad optreedt.

Bovendien gelooft Shiller dat Trump goede vooruitzichten heeft om voor een nieuwe termijn in het Witte Huis te worden gekozen zolang de economie zich sterk ontwikkelt. De volgende Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn in november van 2020.

LEES OOK: Donald Trump zegt de Witte Huis-abonnementen op de door hem zo gehate New York Times en Washington Post op