De Amerikaanse president Donald Trump draagt de 48-jarige Amy Coney Barrett voor als opperrechter bij het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Trump wil de benoeming van Barrett vóór de verkiezingen van 3 november afronden.

Trumps Democratische rivaal Joe Biden waarschuwt dat Barrett een gevaar is voor de Amerikaanse gezondheidszorg.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag Amy Coney Barrett genomineerd als het nieuwe lid van het Hooggerechtshof.

Als de Senaat, die een Republikeinse meerderheid heeft, instemt volgt Barrett de onlangs op 87-jarige leeftijd overleden liberale Ruth Bader Ginsburg op als opperrechter. De conservatieve meerderheid in het Hof wordt daarmee verder versterkt.

De president heeft tijdens zijn ambtstermijn al twee andere opperrechters benoemd. Zij worden voor het leven aangesteld en beslissen over gevoelige kwesties.

Als Trump de benoeming van Barrett rond krijgt, hebben de rechters die als conservatief worden gezien in het hoogste hof van de VS een meerderheid van 6 tegen 3.

Barrett was zelf aanwezig bij de speech die Trump hield om haar als kandidaat te presenteren. De Amerikaanse media hadden eerder op de dag al gemeld dat ze naar Washington was gevlogen.

Trump wil benoeming voor Hooggerechtshof voor de verkiezingen afronden

Trump verwacht dat de Senaat op 12 oktober begint met het installatieproces. Hij zei ook dat hij verwacht dat het proces "zeer snel" zal gaan en Barrett nog voor de verkiezingen van 3 november geïnstalleerd is. De benoemingsprocedure staat onder leiding van senator Lindsey Graham, de Republikeinse voorzitter van de justitiecommissie.

Barrett is 48 jaar en heeft, omdat opperrechters in de VS voor het leven worden aangesteld, nog een lange carrière voor de boeg. Ze stond in 2018 ook al op de shortlist met mogelijke vervangers van Anthony Kennedy, die met pensioen ging. Uiteindelijk koos Trump ervoor Brett Kavanaugh naar voren te schuiven.

De Democraten vinden het ongehoord dat minder dan zes weken voor de verkiezingen nog een benoeming van een opperrechter wordt doorgedrukt.

De Republikeinse voorzitter van de Senaat Mitch McConnell blokkeerde met zijn partijgenoten in 2016 nog de benoeming van een liberale kandidaat van Barack Obama.

De Republikeinen hebben momenteel een meerderheid in de Senaat. Voor hen staat veel op het spel. Ze lopen in november het risico zowel het Witte Huis als hun meerderheid in de Senaat te verliezen. Dan zou de kans zijn verkeken om nog een conservatieve opperrechter te benoemen.

Biden waarschuwt dat conservatieve Barrett gevaar is voor Obamacare

Als de Senaat Barrett als nieuw lid van het Amerikaanse Hooggerechtshof installeert, is de toekomst van de Amerikaanse gezondheidszorg in gevaar, waarschuwden de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en zijn partijgenoot Nancy Pelosi in een eerste reactie.

De Democraten vrezen dat de conservatieve meerderheid in het Hof de Affordable Care Act, ook wel bekend als Obamacare, zal schrappen. De Republikeinen hebben al meerdere rechtszaken tegen die zorgwet lopen en zij hopen en verwachten nu dat het Hooggerechtshof hen in die zaken zal steunen.

Barrett is een devoot katholiek, moeder van zeven kinderen van wie twee geadopteerd en fel tegenstander van abortus en vrouwenrechten. Ook is ze een voorstander van wetten die het bezit van vuurwapens makkelijker.

Biden heeft de Senaat opgeroepen om de nominatie van Amy Coney Barrett pas na de verkiezingen van 3 november in behandeling te nemen. "De Senaat moet pas stemmen nadat het Amerikaanse volk heeft gestemd," schreef Biden op Twitter kort nadat president Donald Trump de nominatie van Barrett voor het Hooggerechtshof officieel bekendmaakte.

De Democraten staan lijnrecht tegenover de partij van Trump als het gaat om de gezondheidszorg. "Trump heeft de afgelopen vier jaar twee keer geprobeerd om Obamacare af te schaffen en hield het Hooggerechtshof dat tegen. Zelfs nu, midden in de coronapandemie, wil de regering Trump dat het Hooggerechtshof de zorgwet als ongrondwettelijk bestempelt en mensen die al iets mankeren, uitsluit voor een verzekering."

Volgens Biden is het duidelijk dat wanneer Barrett toetreedt tot het hoogste Amerikaanse rechtscollege, zij zal stemmen voor afschaffing van de zorgwet.

LEES OOK: Amerikaanse president wordt vrijwel altijd herkozen, tenzij er een recessie is: kan Trump ondanks zwakke economie de winst pakken?