De Duitse bondskanselier Angela Merkel wist vanaf het begin dat haar samenwerking met de Amerikaanse president Donald Trump moeizaam zou verlopen. De twee wereldleiders zijn het over enkele issues fundamenteel oneens.

Sinds Trump president is, zijn de verhoudingen tussen de twee landen dan ook behoorlijk bekoeld. Er dreigt zelfs een einde te komen aan een intieme samenwerking die in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog is ontstaan.

Kort voordat Trump aan de macht kwam, adviseerde de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Duitsland dat Merkel het beste kon proberen om een persoonlijke band met Trump op te bouwen. Dat zou de enige manier zijn om tot hem door te dringen.

“Mijn advies was: ga zo snel mogelijk naar Washington en bouw een persoonlijke band met hem op, want zo werkt Trump”, zei hij tegen het blad The New Yorker.

Merkel had haar eerste ontmoeting met Trump relatief vroeg in zijn presidentschap, in maart 2017. Daar bereidde ze zich op een opvallende manier op voor: door het interview met Trump in de Playboy uit 1990 te lezen.

Hoewel dit misschien een vreemde voorbereiding lijkt, zet het artikel duidelijk Trumps opvattingen over buitenlands beleid en economie uiteen.

En Merkel was ook niet de enige die zich zo op een ontmoeting met Trump voorbereidde. Een maand voor de ontmoeting tussen Merkel en Trump, spraken de Japanse president Shinzo Abe en Trump elkaar. Naar verluidt hadden de Japanse ambtenaren voor de gelegenheid hetzelfde interview gelezen.

Trump wilde in 1990 al belasting heffen op Duitse auto's

In het interview werd Trump bijvoorbeeld gevraagd wat hij als eerste zou doen als hij president was. Dat was toen al een relevante vraag, want aan het eind jaren tachtig leek het erop dat Trump zich kandidaat zou stellen.

In die tijd zei Trump: "Ik zou meteen veel dingen veranderen en met een strakke hand regeren. Ik zou belasting heffen op elke Mercedes-Benz en op alle Japanse producten die het land in rollen, en we zouden weer prachtige bondgenoten hebben."

Zijn opvattingen zijn niet veel veranderd, bewijst hij nu. Trump klaagt vaak dat de VS in handelsovereenkomsten met Duitsland en andere Europese landen is misbruikt en heeft gedreigd met zware belastingen op Duitse auto's. De president heeft van het beleid van de internationale handel vanaf het begin een prioriteit gemaakt en bevindt zich midden in een handelsoorlog met China.

Tijdens het interview zei Trump ook dat hij geloofde dat het destijds verkeerd was van toenmalig president George H.W. Bush om om een "vriendelijker, toegankelijker Amerika" na te streven. "Ik denk als dit land nog vriendelijker of toegankelijker wordt, dat het letterlijk ophoudt te bestaan", zei Trump.

Verder zei hij tegen Playboy dat hij als president "zeer sterk zou geloven in extreme militaire kracht". Hij zou niemand vertrouwen. Hij zou de Russen niet vertrouwen, hij zou bondgenoten niet vertrouwen en hij zou een enorm militair arsenaal hebben.

Visie van Trump lijkt nauwelijks veranderd

Vandaag de dag maakt Trump er geen geheim van dat hij het leger wil versterken en schept hij op over de manieren waarop het leger ogenschijnlijk is verbeterd. Hij heeft de VS ook in een conflict met traditionele bondgenoten gestort over talloze kwesties, van het klimaatakkoord van Parijs tot de Iraanse nucleaire deal.

Bovendien beschuldigt hij de NAVO-bondgenoten er voortdurend van dat zij hun deel niet betalen en beweert hij dat zij de VS verplichten hen te beschermen.

Waarschijnlijk is de enige voorspelling uit de Playboy die niet is uitgekomen, dat hij "de Russen niet zou vertrouwen". Trump is veelvuldig bekritiseerd om zijn dubieuze houding ten opzichte van de Russische president Vladimir Poetin, in het bijzonder over de inmenging van het Kremlin in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

In veel opzichten was het Playboy-interview uit 1990 dus een voorbode van wat we tot nu toe hebben gezien van Trump als president. Zijn politieke filosofie lijkt in de afgelopen decennia maar nauwelijks veranderd, terwijl we inmiddels toch in een compleet andere wereld leven.

Dat Merkel het interview las ter voorbereiding, is dus helemaal niet zo vreemd. Het biedt een goed inzicht in de manier van denken van Trump.

Toch heeft die goede voorbereiding nauwelijks iets opgeleverd. Ondanks al haar inspanningen, kunnen Trump en Merkel het nog altijd niet goed met elkaar vinden. Daarvoor hoef je alleen maar naar deze foto's te kijken.

Lees meer: