Het is onrustig in de wereld van de politiek en de economie. Bij de Yale CEO Summit in New York werden afgelopen week 134 Amerikaanse CEO’s ondervraagd over hun zorgen.

The New York Times heeft de resultaten van die enquête in handen. En president Donald Trump blijkt de meeste kopzorgen te veroorzaken bij de topmannen en topvrouwen van het Amerikaanse bedrijfsleven.

Dit zijn de belangrijkste vier zorgen van de 134 ondervraagde Amerikaanse CEO’s:


1. President Donald Trump

Foto: Drew Angerer/Getty Images

Bijna 90 procent van de ondervraagde CEO’s zegt dat de onderhandelingsstijl van de president heeft geleid tot verlies aan vertrouwen van bondgenoten van de VS. Driekwart van de CEO’s zegt dat ze vaak excuses moeten maken aan hun buitenlandse handelspartners. Ook zegt de overgrote meerderheid van de Amerikaanse topmannen en topvrouwen dat de president niet goed zorgt voor de nationale veiligheid.


2. De arrestatie van Meng Wanzhou, de CFO van Huawei en de mogelijke bemoeienis van Trump

Foto: REUTERS/Alexander Bibik

Hoewel meer dan driekwart van de CEO’s zegt dat het terecht was dat Canada Meng heeft gearresteerd, zegt maar een op de vijf dat Trump zich moet gaan bemoeien met de zaak van de opgepakte CFO van het Chinese techconcern Huawei.

Lees ook op Business Insider

Reuters meldde vorige week dat Trump heeft gezegd mogelijk te gaan ingrijpen als hij denkt dat dat beter is voor de handel. Minder dan de helft van de ondervraagde CEO’s zegt dat de arrestatie invloed heeft op hun toekomstige reisplannen, maar 60 procent denkt wel dat de handelsspanningen zullen oplopen door de situatie rond Huawei.

Lees meer: Als Huawei zijn ambitieuze doelen wil halen, moet de Chinese telecomreus af van zijn spionage-imago


3. Een recessie veroorzaakt door politieke instabiliteit

Foto: David Karp/AP

De helft van de ondervraagde is bang dat de Verenigde Staten snel in een recessie kunnen raken. Waarom? 67 procent geeft de schuld aan de politieke instabiliteit in het land en de handelsgesprekken.


4. Het uitblijven van strengere regels voor techbedrijven

Foto: Chip Somodevilla/Getty Images

Na een jaar van onthullingen over de mogelijke invloed die techbedrijven hebben gehad op de presidentsverkiezingen van 2016 (waaronder meerdere schandalen rond Facebook) en grote datalekken, zegt 90 procent van de ondervraagde CEO’s dat er meer regels moeten komen voor technologiebedrijven.