De Amerikaanse president Donald Trump en first lady Melania Trump zijn besmet met het coronavirus.

Waarschijnlijk hebben zij het opgelopen door nauw contact met adviseur Hope Hicks, die onder meer met Trump mee was naar het presidentiële debat in Cleveland.

Trump en zijn vrouw gaan direct in quarantaine en laten zich behandelen. Of ze ziekteverschijnselen vertonen, is niet duidelijk.

Vanwege de veertien dagen verplichte quarantaine in de VS is het nog niet zeker of Trump op 15 oktober weer in debat kan met uitdager Joe Biden.

Beurzen zijn geschrokken door het nieuws. De belangrijkste graadmeters over de hele wereld staan in het rood. Ook de olieprijs daalde scherp.

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn vrouw Melania hebben het coronavirus.

Dat heeft Trump zelf bekendgemaakt op Twitter nadat eerder naar buiten kwam dat een belangrijke adviseur van hem het virus had opgelopen. De president en zijn vrouw zitten nu in quarantaine en laten zich behandelen.

Trump en Melania testten donderdagavond (lokale tijd) positief op het longvirus.

Trump behoort nu tot de meer dan 7,2 miljoen Amerikanen die besmet zijn geraakt met het coronavirus. Inmiddels zijn meer dan 200.000 mensen in de Verenigde Staten overleden aan het longvirus.

De 74-jarige president valt vanwege zijn leeftijd in de risicogroep voor het coronavirus. In november vorig jaar, tijdens zijn jaarlijkse gezondheidscheck, was hij nog "in erg goede gezondheid", zei zijn dokter toen.

Melania schrijft op Twitter dat zij en haar man zich goed voelen. Ze heeft voorlopig al haar verplichtingen afgezegd.

Adviseur Hope Hicks als eerste besmet

Waarschijnlijk hebben Donald en Melania Trump het coronavirus opgelopen door nauw contact met adviseur Hope Hicks. Zij reisde dinsdag met Trump aan boord van Air Force One naar het eerste presidentiële debat in Cleveland. Het is niet bekend of Trump toen ook al besmet was.

Een dag later ging Hicks ook met de president mee naar een verkiezingsbijeenkomst in de staat Minnesota en zat in de helikopter die Trump daarna terug naar Washington bracht.

Het is niet voor het eerst dat een hooggeplaatste naaste medewerker van Trump besmet raakt. In juli testte zijn nationale veiligheidsadviseur Robert O'Brien positief op het longvirus. Twee maanden daarvoor bleek Katie Miller, de perschef van vicepresident Mike Pence, Covid-19 onder de leden te hebben.

Donald Trump blijft aan het werk

Nu is de president dus zelf ook besmet. De arts van het Witte Huis meldt dat Trump en Melania in het Witte Huis in quarantaine gaan en dat de president gewoon zijn werk blijft doen. Hij zei niet of de president ziekteverschijnselen vertoonde.

Een campagnebijeenkomst in Florida is uitgesteld, vanwege de quarantaine.

Lees meer: White House doctor says Trump is feeling 'well' after COVID-19 diagnosis, but doesn't disclose whether he has symptoms

Het volgende debat is op 15 oktober. Vanwege de veertien dagen verplichte quarantaine in de Verenigde Staten, is het nog niet zeker of Trump dan weer in debat kan met uitdager Joe Biden.

Schrik op de beurzen in New York

Beleggers in New York zijn ongerust over het nieuws. Na bekendmaking gingen de openingsindicatoren, de zogeheten futures, flink omlaag.

De futures wijzen nu op koersdalingen bij het begin van de handel op Wall Street op vrijdag tot 1,5 procent.

Bron: Markets Insider
Bron: Markets Insider

Analisten zeggen dat de besmetting van Trump onderstreept dat de risico's van het coronavirus nog lang niet verdwenen zijn en dat de verkiezingscampagne in de VS verstoord kan worden.

"De financiële markten hebben een hekel aan onzekerheid en dit zorgt daarvoor. Niet alleen vanwege de president, maar ook omdat dit kan betekenen dat het virus zich nu verspreidt in de hogere regionen van de Amerikaanse regering", aldus een analist tegen persbureau Bloomberg.

Lees meer: Experts explain the possible fallout of world leaders catching the coronavirus

De olieprijzen gingen scherp omlaag door zorgen over de besmetting van Trump en het oplaaiende coronavirus. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 3,4 procent tot 37,40 dollar. Brentolie werd 3,2 procent goedkoper op 39,62 dollar per vat.

Verder steeg de dollar in waarde tegenover de euro en het Britse pond sterling. Bij onrust op de financiële markten zoeken beleggers veilige havens, waaronder de Amerikaanse munt.

In Azië en Australië stonden de belangrijkste beursgraadmeters ook onder druk. De Australische All Ordinaries zakte 1,3 procent en de Nikkei in Tokio verloor 0,7 procent.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de min op 548,90 punten. De MidKap daalde ook 0,3 procent, tot 810,54 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,7 procent.

Vicepresident Pence bidt voor besmette Trump

Ondertussen bidden de Amerikaanse vicepresident Mike Pence en zijn vrouw voor een snel herstel van Donald en Melania Trump.

"We voegen ons bij miljoenen in Amerika die bidden voor hun volledige en snelle herstel. God zegene u, president Trump en onze geweldige first lady Melania" , twitterde Pence.

De Indiase premier Narendra Modi was een van de eerste wereldleiders die "zijn goede vriend" Trump en zijn vrouw "een snel herstel en een goede gezondheid" toewenste.

Ook de Britse regering deed dat bij monde van staatssecretaris voor Volkshuisvesting Robert Jenrick. Hij memoreerde dat de Britse premier Boris Johnson in maart werd besmet met het virus.

Een woordvoerder van de Franse regering zei dat de besmetting van Trump aantoont dat het virus niemand spaart, " inclusief degenen die scepticisme hebben getoond". "Ik wens hem een snel herstel."