Donderdag bleek lucratief voor de dogecoin. De koers van de ludieke cryptomunt steeg tot bijna 0,23 dollar, een niveau dat voor het laatst in november 2021 werd gezien.

Inmiddels is de dogecoin weer iets teruggezakt. Vrijdagmiddag noteert de munt rond de 0,218 dollar. Dat komt neer op een stijging van bijna 15 procent sinds donderdag. Kijkend naar de afgelopen zeven dagen, staat de dogecoin ruim 45 procent hoger.

Daarmee is ook de marktwaarde van de munt flink toegenomen. Alle dogecoins samen zijn op het moment van schrijven goed voor ruim 31 miljard dollar. Dat is ruim een miljard meer dan de beurswaarde van Deutsche Bank, een van de grootste banken ter wereld met een beheerd vermogen van 1.300 miljard dollar.

Dogecoin profiteert van bredere ‘cryptorally’

De dogecoin is een van de vele cryptomunten die recent meer waard zijn geworden.

Het optimisme van cryptobeleggers volgt op de goedkeuring van zogenoemde bitcoin-ETF’s in de Verenigde Staten in januari. Deze nieuwe beleggingsfondsen, die de koers van de bitcoin direct volgen, trekken miljarden aan.

Ook vindt er in april een zogenoemde ‘halving’ plaats, waar beleggers naar uitkijken. Dit zorgt ervoor dat er minder snel nieuwe bitcoins in omloop komen, waardoor het aanbod dus beperkt blijft.

Lees ook: Door de ‘halving’ van de bitcoin in april worden ‘miners’ mogelijk gedwongen aan de slag te gaan in goedkopere landen met minder betrouwbare stroomvoorziening

Naast de dogecoin, noteren ook andere zogeheten ‘memecoins’ flinke stijgingen. Dit zijn digitale munten die meer als grap in het leven zijn geroepen dan dat ze een echte, fundamentele economische onderbouwing hebben. Denk aan floki, pepe en dogwifhat.

Ten tijde van de cryptopiek in november 2021, was een dogecoin goed voor ruim 0,7 dollar. De marktwaarde van de munt bedroeg destijds zo’n 75 miljard dollar.  

LEES OOK: Bitcoin kan nog 15% verder stijgen, maar moet record van $73.000 wel aanscherpen, volgens technisch analist