• De instroom in beleggingsfondsen die blootstelling bieden aan cryptovaluta is in de eerste maanden van dit jaar explosief gegroeid.
  • Dat heeft alles te maken met de goedkeuring in de VS voor speciale ETF-beleggingsfondsen, die de koers van de bitcoin volgen.
  • Afgelopen week kenden cryptofondsen een instroom van bijna 3 miljard dollar.
  • Lees ook: Dit zijn de 8 grootste ‘memecoins’ op de cryptomarkt – en zo hard stijgen ze

De instroom van geld bij beleggingsfondsen die blootstelling bieden aan cryptovaluta, is in de eerste maanden van dit jaar explosief gegroeid.

Dit komt vooral door de goedkeuring van nieuwe beleggingsfondsen in de VS. Met zogenoemde ‘spot bitcoin-ETF’s’ kunnen beleggers de koers van de bitcoin direct volgen, zonder rechtstreeks in de cryptomunt te beleggen.

Uit gegevens van vermogensbeheerder CoinShares blijkt dat er dit jaar al meer geld naar beleggingsfondsen voor crypto is gestroomd, dan in heel 2021. Volgens CoinShares heeft de netto instroom in cryptofondsen en -producten eind vorige week het niveau van 13,2 miljard dollar bereikt, vergeleken met een netto instroom van 10,6 miljard dollar in heel 2021.

Het rapport van CoinShares laat zien dat afgelopen week over een periode van 7 dagen in totaal bijna 3 miljard dollar in cryptofondsen is gestopt, een nieuw record.

Vermogensbeheerder BlackRock zag dit jaar de grootste instroom in cryptofondsen met een totaalbedrag van 12,5 miljard dollar. Daarna volgt vermogensbeheerder Fidelity, die ongeveer 6,8 miljard dollar van beleggers heeft aangetrokken. De grote verliezer is het oudere bitcoinfonds van vermogensbeheerder Grayscale, dat een uitstroom van 11,7 miljard dollar noteerde door de komst van de nieuwe bitcoinfondsen.

Uit het rapport van CoinShares blijkt ook dat 97 procent van de instroom in cryptofondsen naar de bitcoin gaat. Dat is niet vreemd, want de nieuwe ETF-fondsen in de VS zijn specifiek gericht op de bitcoin.

Bitcoin in opmars: beleggers kijken uit naar 'halving' in april

De grootste cryptomunt geniet dit jaar van een sterke koersstijging. Beleggers kijken daarbij ook uit naar de zogenoemde 'halving' in april. Dat is een 4-jaarlijkse aanpassing van de technische opzet van de bitcoin Daarbij halveert het aantal nieuwe bitcoins dat in omloop komt bij het goedkeuren van transacties. Dit beperkt de groei van het aanbod van nieuwe bitcoins.

Volgens beleggingsstrateeg Sandy Kaul van vermogensbeheerder Franklin Templeton kan het 'halving-event' positief uitpakken voor de bitcoin. Ze verwacht geen verkoopgolf, hoewel beleggers de koers van de bitcoin al fors hebben opgejaagd, vooruitlopend op de technische aanpassing. "We hebben nog nooit een aanbod- en een vraagschok gezien op hetzelfde moment", zegt Kaul tegen Business Insider.

Eerder deze maand bereikte de bitcoin een recordniveau van iets meer dan 73.000 dollar. Daarna zakte de grootste cryptomunt iets terug. Dinsdagmiddag noteert de bitcoin op ruim 63.000 dollar.

LEES OOK: Softwarebedrijf MicroStrategy koopt voor miljarden bitcoins met leningen – dat is een riskante tactiek, volgens analisten