Susan Buffett, dochter van de Amerikaanse miljardair en superbelegger Warren Buffett, kwam er pas rond haar twintigste achter dat haar vader steenrijk was. En ze vernam het niet van haar ouders.

“Ik was al lang en breed van middelbare school af en vertrokken uit Omaha, voordat ik het hoorde. Daarvoor had ik geen flauw benul van de financiën van mijn ouders”, vertelt Susan aan Business Insider.

“Toen ik een jaar of 22, 23 was las ik een artikel in The Wall Street Journal. Dat was de eerste keer dat ik dacht: wacht eens, er zijn zaken waar ik geen weet van heb.”

Susan Buffett is de oprichter van de Sherwood Foundation, een goed doel voor kinderen. Ze treedt op in de nieuwe HBO-documentaire Becoming Warren Buffet.

In de docu deelt Susan intieme details over haar ouders. Over hoe het was om als kind op te groeien in het stadje Omaha in de Verenigde Staten. En hoe haar vader ertoe kwam om grote delen van zijn fortuin te doneren aan goede doelen.

Bescheiden opvoeding dochter van Buffett

Over het feit dat ze pas laat ontdekte dat het fortuin van haar pa wel heel erg groot was, zegt ze dat dat komt door de bescheiden opvoeding die haar ouders haar gaven. Anno 2017 is Buffett de op één na rijkste mens ter wereld, met een geschat vermogen van bijna 74 miljard dollar.

"In mijn kinderjaren had mijn vader nog niet veel geld en was hij niet beroemd", vertelt ze. "Dus leefden we op normale voet. In huis was alles vrij standaard. Pa ging elke dag naar kantoor, kwam thuis en at gewoon met ons aan de keukentafel. Daarna ging hij naar boven om de rest van de avond te lezen. We leefden eigenlijk zoals de rest. Er was niet iets heel anders aan. We woonden in een wijk met overwegend goed verdienende middenklassers. Pa woont nog altijd in hetzelfde huis."

warren buffett

Warren Buffett in 1997 naast zijn eerste vrouw Susan, rechts. Zijn dochter Susan zit links. Foto: REUTERS/Jeff Taylor

Toch waren er wel degelijk signalen dat haar pa er warmpjes bij zat. Zo startte haar moeder een onderwijsprogramma toen Susan naar de middelbare school ging.

"Het begon met slechts een paar kinderen per jaar, maar ze startte ermee zodra er geld was om weg te geven", zegt Susan.

Nu Susan er zo over nadenkt, zegt ze dat ze onbewust al eens eerder gewezen werd op de rijkdom van haar pa. Schrijver Adam Smith, auteur van het boek Supermoney, was eens op bezoek.

"Ik denk dat ik toen in de bovenbouw van de middelbare school zat", zegt ze. "Ik herinner me dat Smith langskwam in Omaha. En ik herinner me dat de naam van het boek genoemd werd. Supermoney. Ik dacht: oké, dat is me nog eens wat. Maar echt praten erover deden we thuis niet", besluit ze lachend.