De vier partijen die gaan praten over een mogelijke nieuwe coalitie hebben hun onderhandelaars aangewezen. De partijleiders Rutte, Buma, Pechtold en Klaver nemen elk een secondant mee.

Zij gaan met z’n achten in gesprek met de nog aan te wijzen formateur over een mogelijke coalitie van VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

Waarschijnlijk brengt verkenner Edith Schippers maandag verslag uit van haar bevindingen. De nieuwe Tweede Kamer zal daarna bepalen hoe het proces verder verloopt.

Dit zijn de vier secondanten die mee gaan onderhandelen:


VVD – Halbe Zijlstra

Halbe Zijlstra werd in 2006 voor het eerst verkozen in de Tweede Kamer. Tijdens het kabinet-Rutte I was hij staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Sinds 2012 is hij fractieleider van de VVD. Hij zei vorige week nog in het AD dat GroenLinks "niet onze gedroomde partner is."


CDA - Pieter Heerma

Pieter Heerma zit sinds september 2012 in de Tweede Kamer en is de zoon van voormalig CDA-leider Enneüs Heerma. Hij was eerder persvoorlichter van de partij en leidde de campagne in aanloop naar de verkiezingen van 2012. Heerma was de afgelopen periode als woordvoerder sociale zaken erg kritisch op de Wet Werk en Inkomen van Lodewijk Asscher.


D66 - Wouter Koolmees

Wouter Koolmees zit sinds juni 2010 in de Tweede Kamer. Daarvoor was hij hoge ambtenaar op het ministerie van Financiën. In 2010 riep de parlementaire pers hem uit tot politiek talent van het jaar. Maar zijn droombaan was eigenlijk ME'er zei hij in februari tegen NRC.


GroenLinks - Kathalijne Buitenweg

Kathalijne Buitenweg is nieuw in de Tweede Kamer, maar is wel een ervaren politica. Ze zat van 1999 tot 2009 in het Europees Parlement, vanaf 2004 als delegatieleider van GroenLinks. Buitenweg stond nu tweede op de lijst. Ze pleitte er vorig jaar als voorzitter van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang voor om van kinderopvang een publieke voorziening te maken.


LEES OOK: Edith Schippers haakt af – wie kan de eerste vrouwelijke premier van Nederland worden?