Edith Schippers werd vaak genoemd als de kroonprinses van de VVD. Maar begin deze week kondigde ze aan dat ze als verkenner voor een nieuw kabinet aan haar laatste klus bezig is. Ze keert niet terug als minister of Kamerlid.

Jammer, want er even van uitgaande dat dit de laatste termijn van Mark Rutte is, zou zij een kans maken om over 4 jaar de premier van Nederland te worden.

Veel West-Europese landen hebben al één keer of vaker een vrouwelijke premier gehad. Denk aan Noorwegen, Denemarken, Duitsland en Groot-Brittannië.

Wanneer zijn wij een keer aan de beurt? Wellicht als één van deze vrouwen aan het hoofd van haar partij staat:


Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD)

Jeanine Hennis Plasschaert

Met het vertrek van Schippers is demissionair minister van Defensie Jeanine Hennis de belangrijkste vrouw binnen de VVD. De kans is groot dat ze ook weer in een komend kabinet weer minister wordt. En misschien daarna wel premier.


Pia Dijkstra (D66)

Pia Dijkstra

In de wandelgangen wordt Jan Paternotte als kroonprins van D66 genoemd. Maar als D66 voor een vrouw zou kiezen, is Pia Dijkstra een voor de hand liggende keuze. Hoewel ze niet als tweede plek op de lijst stond, stond ze wel naast Pechtold op elke campagneposter. Ze maakte daarnaast naam met initiatiefwetten zoals de Wet Waardig Levenseinde en het actieve donorregistratiesysteem.


Kathalijne Buitenweg (GroenLinks)

Kathalijne Buitenweg (GroenLinks)

Jesse Klaver kan natuurlijk voorlopig nog wel even door, maar je weet het nooit. Als GroenLinks gaat regeren, kan dat wel eens voor problemen zorgen. De nummer 2 van GroenLinks, Kathalijne Buitenweg, zei eerder dit tegen Business Insider:

“Mocht er iemand op de eerste plek staan waarvan ik denk dat hij minder goed is, dan ga ik de strijd aan. Ik vind dat je als nummer twee altijd klaar moet staan om de positie over te kunnen nemen als er iets aan de hand is of er onverwachts iets gebeurt. Maar onze nummer 1, Jesse Klaver, is net begonnen en ik sta helemaal achter hem.”


Lilian Marijnissen (SP)

Lilian Marijnissen

De 14 zetels van de SP voelen een beetje als een nederlaag. En hoewel de SP zegt als één man te staan achter Emile Roemer, rommelde het voor de verkiezingen ook al een beetje in de partij. Het tegenvallende resultaat maakt dat mogelijk alleen maar erger.

Mocht het tijd worden om over de troonopvolging na te denken, wie anders dan de dochter van oud-SP-leider Jan Marijnissen?


Lilianne Ploumen (PVDA)

Lilianne Ploumen

De PvdA heeft het op het moment niet erg makkelijk, en Lodewijk Asscher zit pas net op zijn lijsttrekkersstoel. Het is dan ook een beetje vroeg om na te denken over een vrouwelijke opvolger, maar mocht het zo ver komen zou Lilianne Ploumen een mooie kanshebber zijn.

Tijdens haar ministerschap nam ze het zelfs al indirect op tegen Donald Trump, door een internationaal fonds voor veilige abortus op te richten toen de VS financiering voor dat doel stopzette.


Mona Keijzer (CDA)

Mona Keijzer

Onder Sybrand Buma is het CDA de afgelopen jaren weer een beetje opgekrabbeld, maar de huidige fractievoorzitter zou natuurlijk zomaar een uitglijer kunnen maken. Mona Keijzer, de huidige nummer 2 op de lijst, was in 2012 ook al in de race voor het lijsttrekkerschap, maar verloor van Buma. Misschien heeft ze meer succes bij de volgende gelegenheid.

LEES OOK: 3 redenen waarom Dijsselbloems uitspraak over ‘drank en vrouwen’ juist heel slim kan zijn