Saudi-Arabië gaat obligaties uitzetten voor zijn futuristische megastad Neom, omdat de ontwikkelaars nieuwe financiering nodig hebben. Dat schrijft het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

Door islamitische obligaties – ‘sukuks‘ genoemd – uit te geven, zou het land zo’n 1,3 miljard dollar op kunnen halen, schrijft Bloomberg op basis van anonieme bronnen.

De uitgifte zal later dit jaar plaatsvinden, volgens het persbureau.

Saudi-Arabië wil economie omgooien: van olie naar tech

Neom is het pronkstuk van het Vision 2030-project van de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman, ook wel bekend onder de afkorting MBS. Het is een poging om de economie van het land van olie naar andere, duurzamere sectoren te bewegen, waaronder technologie en innovatie.

Het staatsinvesteringsfonds van het land, PIF geheten, voorzag tot dusver in het grootste deel van de financiering voor het gigantische project. Maar het budget voor dit jaar moet nog worden goedgekeurd. En er zijn zorgen over de stijgende kosten.

De schaal en kosten van Vision 2030 leiden bij de top van de Saudische regering tot kopzorgen, schreef Bloomberg al eerder deze maand.

Saudi-Arabië is zelfs leningen aangegaan om Neom en andere "gigaprojecten" die deel uitmaken van Vision 2030 te financieren, schreef de Amerikaanse krant The Wall Street Journal in februari.

Staatsinvesteringsfonds PIF zal nog zo'n 270 miljard dollar moeten ophalen om de ambities waar te maken, denkt onderzoeker Tim Callen van de denktank Arab Gulf States Institute in Washington.

Saudi-Arabië wil futuristische stad, skipark en luxe-eiland bouwen

Het bekendste onderdeel van Neom is The Line, een beoogde ‘horizontale wolkenkrabber‘ van zo’n 200 meter breed en 170 kilometer lang met een spiegelende gevel. Volgens de website van Neom zal de stad geen wegen en auto's hebben en volledig draaien op hernieuwbare energie.

Lees ook: De futuristische stad Neom krijgt een groen imago met elektrische, vliegende taxi’s – tegelijk wil Saudi-Arabië zijn olie tot de laatste druppel blijven verkopen

De ontwikkelaars van Neom willen daarnaast onder andere een haven aan de kust van de Rode Zee, een ski- en avontuurpark en een luxe-eiland genaamd Sindalha bouwen.

LEES OOK: Dubai is de economische krachtpatser van het Midden-Oosten – maar er dreigt harde concurrentie van onder meer Saudi-Arabië