Veel huizenkopers en huiseigenaren die hun hypotheekrente opnieuw moeten vastleggen, zijn gespitst op de rente-ontwikkeling. Blijft de hypotheekrente nog even laag of is er een opwaartse trend ingezet?

Afgelopen november, toen Donald Trump tot president van de Verenigde Staten werd verkozen, leek het er even op dat het uit was met de extreem lage rentes. Veel geldverstrekkers verhoogden de hypotheekrentes.

Maar sindsdien gaat het alle kanten op, zo signaleert intermediair De Hypotheekshop in de nieuwsbrief van deze week. De ene maand verhogen veel banken en andere hypotheekaanbieders de hypotheekrentes, de maand erop zijn er weer veel verlagingen. Onzekerheid troef dus.

Hypotheekrentes: veel aanpassingen

In februari lag het totale aantal renteverhogingen door geldverstrekkers wat hoger dan het aantal renteverlagingen. Sinds eind 2016 zijn vooral de tarieven voor rentes die vijf en tien jaar vast liggen verhoogd, aldus De Hypotheekshop.

Hypotheekrente 10 of 20 jaar vast?

In onderstaande grafiek is te zien hoe het zit met de verandering van de voorkeuren voor een bepaalde rentevaste periode. De drie meest gekozen rentevaste periodes zijn voor 10, 20 en 30 jaar vast.

Volgens De Hypotheekshop blijft de rentevaste periode van 20 jaar, met een aandeel van 45 procent bij nieuw afgesloten hypotheken, de meest populaire looptijd. Maar 20 jaar vast is in februari wel iets in populariteit gedaald (zie het knikje in de blauwe lijn).

De winnaar van februari is de 10-jarige rentevaste periode (grijze lijn), die een aandeel heeft van 35 procent bij de gekozen looptijden.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: 1.475 euro per maand voor een studio met opklapbed – de Amsterdamse huizenmarkt in een notendop