De grote groei van het aantal sportscholen in Nederland is over zijn hoogtepunt heen. Toch lijken vooral low-budget sportscholen onverminderd de wind in de zeilen te hebben.

Vooral Basic-Fit kan hierover meepraten. In vier jaar tijd wist de fitnessketen het aantal sportscholen bijna te verdubbelen; in 2013 had Basic-Fit 78 vestigingen, inmiddels zijn dat er 152.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel door horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners.

Top 5 fitnessketens in Nederland

  • Basic-Fit (152 vestigingen)
  • Fit For Free (88 vestigingen)
  • Anytime Fitness (63 vestigingen)
  • Curves (51 vestigingen)
  • Fitland (40 vestigingen)

Ook low-budget sportketen Fit For Free is gegroeid in het aantal vestigingen. Hierboven is te zien dat er in 88 vestigingen in Nederland zijn te vinden. In 2008 had de keten nog 47 vestigingen. Op nummer drie staat Anytime Fitness, dat 24/7 open is.

Ook fitnesscentra gericht op de vrouw hebben de afgelopen jaren terrein gewonnen, blijkt uit het onderzoek. Vrouwensportschool Curves staat dan ook op plek vier. Fitland (vijfde plek) biedt een veelzijdig concept aan met hotels, restaurants en wellnesscentra.

(klik voor uitvergroting)

Groei over hoogtepunt heen

Hoewel de low-budget en vrouwensportscholen aan populariteit lijken te winnen, is het aantal fitnesscentra de afgelopen jaren met slechts 3 procent gestegen. En dat terwijl er een groei van 16 procent te zien is de afgelopen negen jaar, maar deze stijging is vooral te danken aan een explosie van het aantal sportscholen in de periode 2008-2011.

Minder sportscholen in Zeeland, meer in Friesland

Terwijl er gemiddeld genomen niet veel sportscholen bij zijn gekomen, blijken de regionale verschillen erg groot. In Zeeland is er aan de cijfers te zien beduidend minder animo om aan het lijf te werken; in negen jaar tijd is het aantal sportscholen met 32 procent afgenomen.

In Friesland kwamen er daarentegen 50 procent meer sportscholen bij. Ook in Utrecht en Zuid-Holland kun je nu op meer plekken sporten. Nederland telt gemiddeld 10 fitnesscentra per 100.000 inwoners, omgerekend zijn de meeste sportscholen te vinden in de provincies Friesland, Drenthe en Limburg.

Kosten per abonnement

Ook de omzet per verkocht abonnement is gemeten. Zie de grafiek hieronder. In Nederland is de omzet 441 euro per jaar, goed voor een vijfde plek in de ranglijst met de tien grootste landen van Europa, samen met België en de Verenigde Staten.

In Zwitserland is de omzet maar liefst 765 euro per abonnement, ondanks dat het land de laagste totale omzet noteerde, evenals het minst aantal clubs en leden. In Polen bedraagt de omzet 304 euro per abonnement, wat het land op de laatste en goedkoopste plek zet.

(klik voor uitvergroting)

Het percentage inwoners met een abonnement is overigens het hoogst in de Verenigde Staten (17,7 procent), op de tweede plek staat Nederland (15,9 procent).

LEES OOK: 9 dingen om op te letten bij het kiezen van een sportschool