De rijkdom van de rijksten op aarde wordt dezer dagen op dagbasis bijgehouden. Maar voor de vorm presenteert zakenblad Forbes nog altijd één keer per jaar zijn rijkenlijst. Met vele sublijstjes.

Zo heb je de lijst van Jongste Miljardairs onder de 40. En daar staat voor het tweede jaar op rij de de 20-jarige Alexandra Andresen uit Noorwegen op de eerste plaats, met een geschat vermogen van 1,2 miljard dollar. Ze kwam samen met haar zus Katharina (21 jaar met eveneens 1,2 miljard dollar) op de Forbeslijst, toen haar vader zijn twee dochters controle gaf over de beleggingsmaatschappij van de familie.

Papa Johan gaf de zusjes elk 42 procent van het investeringsvehikel van de familie. De familie Andresen behoort al meer dan honderd jaar tot de gegoede families van Noorwegen, en is vooral bekend van het tabaksmerk Tiedemanns. Het familiebelang in de tabaksfabrikant werd overigens in 2005 verkocht voor ongeveer een half miljard dollar.

Alexandra is vooral bekend als fervente amazone.

Almost the full sister of Donkey Boy😁

Een bericht gedeeld door Alexandra (@alexandraandresen) op

Maar als Noorse kan ze natuurlijk ook goed uit de voeten met ski’s.

Fakkelmannen

Een bericht gedeeld door Alexandra (@alexandraandresen) op

En ze is ook terug te vinden in het uitgaansleven, hier in de Aer Sky bar in Mumbai.

Aer sky bar, Mumbai

Een bericht gedeeld door Alexandra (@alexandraandresen) op

Alexandra’s vermogen bedraagt ongeveer een derde van dat van Donald Trump, de vastgoedtycoon die president van de Verenigde Staten werd.

Lees ook op Business Insider

Trump: miljardair 544

Trump heeft volgens Forbes zo’n 3,7 miljard dollar – fors minder dan de pakweg 10 miljard dollar die hij zelf claimde. De Amerikaanse president is goed voor de 544e plaats op de miljardairslijst.

De miljardairs in de wereld zagen hun vermogen in 2016 met 18 procent toenemen naar 7,67 biljoen dollar, aldus Forbes. Gemiddeld waren ze goed voor 3,8 miljard dollar per persoon.

Volgens Forbes oversteeg het aantal miljardairs in 2016 voor het eerst de 2000. Er zijn nu wereldwijd 2043 personen met een vermogen in dollars van minimaal tien cijfers. De toename in één jaar met 233 miljardairs is de grootste in de 31 jaar dat Forbes wereldwijd miljardairs in kaart brengt.

Bill Gates de rijkste

Microsoft-oprichter Bill Gates was opnieuw de rijkste persoon op aarde met een geschat vermogen van 86 miljard dollar. In 2015 moest hij het nog doen met ‘slechts’ 75 miljard.

De oprichter van webwinkelplatform Amazon, Jeff Bezos, zag zijn bezit het sterkst toenemen. Hij kreeg er bijna 28 miljard dollar bij en bezit met een vermogen van 72,8 miljard dollar de derde plaats, vlak na investeerder Warren Buffett.

Het aantal nieuwe miljardairs was drie keer zo hoog als het aantal mensen dat het predicaat miljardair verloor. Ook het aantal vrouwen op de lijst steeg, van 202 naar 227.

De Verenigde Staten telden de meeste miljardairs, met 565 tegenover 530 in Europa. Nederland heeft er volgens Forbes negen, van wie Heineken-telg Charlene de Carvalho-Heineken de rijkste is, met een vermogen van 13,1 miljard dollar.