De zogenoemde ‘notch’ is nu echt hip in smartphoneland.

De Essential Phone was de eerste, maar zodra Apple de iPhone X voorzag van een inkeping inspireerde het talloze smartphonemakers om een eigen versie te introduceren.

De ‘notch’ is het rechthoekige, zwarte gebiedje boven aan het scherm van een smartphone waarin de selfiecamera en andere sensoren verwerkt zijn.

In het streven om het scherm zo groot mogelijk te maken, zien fabrikanten dit als een alternatief voor een rand die over de volledige breedte van de telefoon loopt.

Een groter scherm is niet per se verkeerd, maar niet iedereen is bij met de notch. En omdat niet elke smartphone-ontwerper Apple wil nadoen, komen ze met hun eigen vindingen voor de selfiecamera.

Wij hebben vijf coole alternatieven gevonden. Sommige zijn al op de markt, andere komen later dit jaar uit.


De Vivo Nex heeft een 'periscoop' met selfiecamera

Foto: Vivo

Bij de Vivo Nex valt meteen op dat het een scherm heeft over de volledige lengte. Het scherm vult 91,2 procent van de voorzijde van de telefoon, beter dan de 83 procent van de iPhone X. Geen reden tot paniek voor selfiefans, want Vivo bedacht een kleine periscoop die aan de bovenkant uit de telefoon schiet om een foto te maken.

De Nex beschikt daarnaast ook nog over een paar andere futuristische eigenschappen, zoals software die 'Screen SoundCasting' heet. Daarmee worden geluidsgolven via het scherm uitgezonden. Ook heeft de telefoon een onzichtbare vingerafdrukscanner die onder het scherm huist.

Helaas is de Vivo Nex vooralsnog alleen te krijgen in China.


De 'notch' op de OnePlus 6 kun je ook verbergen

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

De nieuwe OnePlus 6 kan beide kampen bedienen. Deze smartphone heeft een notch, maar je kunt er ook voor kiezen om die te verbergen. De notch blijft uiteraard, maar een deel van het scherm wordt dan simpelweg zwart. De bovenkant van je scherm ziet er dan uit zoals een reguliere Android-telefoon, met de statusbalk voor notificaties van apps bovenin.

De OnePlus 6 staat hierin niet alleen, ook bij deLG G7 ThinQ kun je dit trucje toepassen.


De Chinese Doogee Mix 4 kiest voor een uitschuifmechanisme

Het lijkt al zo lang geleden dat we telefoons hadden die openklappen of uitschuiven. Die tijden herleven nu, want het Chinese merk Doogee koos voor een uitschuifmechanisme voor de Doogee Mix 4 die het bedrijf recent presenteerde.

De achterzijde van de telefoon kan eenvoudig naar boven schuiven om de selfiecamera tevoorschijn te halen. Het grootste deel van de tijd zit de camera dus verstopt.

De Mix 4 is nog niet verkrijgbaar en de enige glimp die we tot nu toe mochten opvangen kwam van YouTuber Arun Maini, die een prototype te pakken wist te krijgen. Hij verwacht dat de telefoon later dit jaar verkrijgbaar zal zijn voor zo'n 250 euro.


Op de Bluboo S2 zit maar één camera - en die klapt naar voren om een selfie te maken

Foto: source Dotekomanie.cz/YouTube

Twee-in-één kan natuurlijk ook, moeten de ingenieurs bij Bluboo hebben gedacht. Hun Bluboo S2 heeft geen notch, want de camera aan de achterzijde klapt vrolijk naar voren als je een selfie wil nemen.

Bluboo presenteerde de S2 op het Mobile World Congress in Barcelona dit jaar, maar moet nog een prijs of lanceerdatum bekendmaken.


De Oppo Find X heeft een gemotoriseerde camera die omhoogschuift als je een selfie wilt maken

De Oppo Find X is de jongste op deze lijst en heeft een scherm dat maar liefst 93 procent van de voorzijde beslaat. De creatieve oplossing voor het cameraprobleem is een motortje.

Als je een foto wilt nemen - normaal of selfie - schuift de bovenkant van het toestel automatisch uit. Nadat je klaar bent, zakt die weer naar beneden.

De Find X kan je gezicht herkennen net als de iPhone X en schuift daarom even kort uit als je je telefoon wil ontgrendelen.

In Europa zal de Oppo Find X zo'n 1.000 euro kosten, wanneer die in augustus uitkomt.