KLM en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn de meest aantrekkelijke werkgevers van Nederland. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van Randstad, waarvoor het uitzendbureau wereldwijd onderzoek deed naar onder meer de primaire- en secundaire arbeidsvoorwaarden.

Voor het onderzoek werden 17.000 Nederlanders bevraagd over 471 Nederlandse bedrijven in de profit en non-profitsector.

In de profitsector kwam NXP na KLM op de tweede plek, in de non-profit volgden de ministeries van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en Justitie en Veiligheid het LUMC op.

Over KLM schreven deelnemers aan het onderzoek niet alleen dat het salaris en de arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk zijn, ze vinden ook dat er een hoop carrièremogelijkheden zijn. Daarnaast vinden ze het een pluspunt dat KLM met de nieuwste technologie werkt.

Voor het LUMC geldt dat werknemers het een groot pluspunt vinden dat ze samen kunnen werken met vooraanstaande kennisinstituten.

Randstad vroeg de mensen ook naar wat ze belangrijk vinden bij het kiezen van een werkgever. Daaruit blijkt dat Nederlanders het salaris en de arbeidsvoorwaarden op de eerste plek zetten, maar het bijna net zo belangrijk vinden dat de werksfeer prettig is.

Ook willen ze dat er een goede balans tussen werk en privé mogelijk is en dat het werk dat ze doen interessant is. Daarnaast is het opvallend dat Nederlanders liever voor geld kiezen dan voor baanzekerheid. Slechts 1 op de 20 Nederlanders zou bereid zijn om meer dan 10 procent van zijn salaris in te leveren voor meer baanzekerheid. Elders in Europa ligt die bereidheid veel hoger, met 16 procent.

Lees meer over carrière: