Een van de grootste cryptobeurzen ter wereld, Binance, besloot onlangs om naar Malta te verhuizen. Binance zit nu nog in Japan, maar vindt door strengere regelgeving met betrekking tot cryptomunten steeds minder heil in Azië.

Afgelopen december bestempelde het Europees Parlement Malta bijna tot belastingparadijs (net als Nederland overigens). Voor Malta geldt in ieder geval dat soepele regelgeving rond digitale valuta het voor cryptobeurzen interessant maakt om zich formeel in het EU-land te vestigen. Kortom: een cryptoparadijs.

In Azië worden cryptovaluta steeds strenger gereguleerd. In China werd in september 2017 besloten om de lancering van nieuwe cryptomunten te verbieden en de handel aan banden te leggen. Daardoor stapten veel Chinese cryptohandelaren over naar buitenlandse cryptobeurzen. Inmiddels is dat ook verboden.

In Zuid-Korea is er al enkele weken onduidelijkheid over de manier waarop de Koreaanse regering de cryptohandel wil reguleren.

Als je de tien grootste cryptobeurzen onder de loep neemt, blijkt dat er twee in landen zitten die soepel omgaan met cryptohandel. Er nog niet echt sprake van een trend.

Business Insider zette de belangrijkst kenmerken van de top 10 op een rij. Waar zitten ze, in welke digitale valuta handelen ze en wie zit erachter?

De ranking is gebaseerd op het het 24-uurs handelsvolume op handelsfora die transactiekosten rekenen, zoals bijgehouden door de site Coinmarketcap. Dit kan per dag verschillen. De onderstaande lijst is gebaseerd op de stand van 4 april 2018, om 09:45.


1. Binance (handelsvolume 24 uur: 1.5 miljard dollar)

3 meest verhandelde cryptomunten: bitcoin, TRON en binance Coin

Aantal verhandelde cryptomunten: 295

Juridische standplaats: Malta

Eigenaar: Changpeng Zhao
Binance is opgericht in 2017 door Changpeng Zhao. Zhao is een van de rijkste bitcoinbeleggers van dit moment met een geschat vermogen van een miljard dollar. Binance is een van de snelste cryptobeurzen met een verwerkingsmechanisme van maar liefst 1.4 miljoen orders per seconde.


2.  Upbit (handelsvolume 24 uur: 981 miljoen dollar)

3 meest verhandelde cryptomunten: bitcoin, status, steem dollars

Aantal verhandelde cryptomunten: 120+

Juridische standplaats: Seoul, Zuid-Korea

Eigenaar: Song Chi-Hyung
Tot nu toe kunnen alleen Koreanen handel drijven via Upbit, dat in 2017 gelanceerd werd. De site is volledig in het Koreaans. Het vermogen van CEO Song Chi-Hyung's wordt geschat tussen de 350 en 500 miljoen dollar.


3. Huobi (handelsvolume 24 uur: 851 miljoen dollar)

3 meest verhandelde cryptomunten: bitcoin, ethereum, huobi token

Aantal verhandelde cryptomunten: 95

Juridische standplaats: Beijing, China

Eigenaar: Leon Li
Huobi heeft recentelijk bekendgemaakt te willen verhuizen naar San Francisco. CEO Leon Li: "Momenteel is er op federaal niveau geen duidelijke regelgeving voor crypto-to-crypto handelsplatformen vanuit de VS". Wat opvalt: Huobi is onlangs geconfronteerd met een onderzoek dat stelt dat 93 procent van alle handel die er wordt gedreven nep is.


4. OKEx (handelsvolume 24 uur: 734 miljoen dollar)

3 meest verhandelde cryptomunten: bitcoin, ethereum, litecoin

Aantal verhandelde cryptomunten: 464

Juridische standplaats: Belize

Eigenaar: Chris Lee
OKEx is in 2014 opgericht door CEO Chris Lee. Door veel experts wordt Belize gezien als een belastingparadijs waar je als bedrijf geen belasting betaalt over inkomsten die buiten het land verdiend zijn. Tot voor kort was OKEx volledig in het Chinees, maar sinds een kleine tijd is de website ook in het Engels bereikbaar.


5. Bitfinex (handelsvolume 24 uur: 562 miljoen dollar)

3 meest verhandelde cryptomunten: bitcoin, ethereum, ripple

Aantal verhandelde cryptomunten: 38

Juridische standplaats: Hongkong, China

Eigenaar: J.L. Van Der Velde
In 2012 opgericht en gevestigd in Hong Kong. De Nederlander J.L. Van Der Velde is CEO van Bitfinex en wordt gezien als een mysterieuze man. Het bedrijf heeft meerdere malen te maken gehad met hacks, waarbij enkele miljoenen gestolen werden. Bitfinex is de grootste bitcoinbeurs van alle cryptobeurzen.


6. Bithumb (handelsvolume 24 uur: 433 miljoen dollar)

3 meest verhandelde cryptomunten: ripple, bitcoin, EOS

Aantal verhandelde cryptomunten: 13

Juridische standplaats: Seoul, Zuid-Korea

Eigenaar: Jeon Soo-Yong
Ondanks de steeds striktere regelgeving in Zuid-Korea zei Bithumb tegenover Business Insider dat regulering juist welkom zou zijn. Bijzonder feitje: Op 13 december 2017 kreeg het bedrijf een boete wegens 'laks management' met betrekking tot gebruikersinformatie. De eerste boete voor een cryptobeurs op dit gebied.


7. Bittrex (handelsvolume 24 uur: 294 miljoen dollar)

3 meest verhandelde cryptomunten: verge, TRON, bitcoin

Aantal verhandelde cryptomunten: 190+

Juridische standplaats: Las Vegas, VS

Eigenaar: Bill Shihara
Bill Shihara heeft eerder gewerkt bij Amazon, Blackberry en Microsoft en richtte in 2014 Bittrex op. Wat opvalt is dat als je woont in bijvoorbeeld Cuba of Syrië je geen gebruik mag maken van deze cryptobeurs.


8. GDAX (handelsvolume 24 uur: 264 miljoen dollar)

3 meest verhandelde cryptomunten: bitcoin, ethereum, litecoin

Aantal verhandelde cryptomunten:4

Juridische standplaats: San Francisco, VS

Eigenaar: Coinbase, Brian Armstrong
GDAX is opgericht door het wat bekendere bedrijf Coinbase. Het hoofdkantoor zit in San Francisco. Het vermogen van Brian Armstrong wordt geschat op zo'n 1 miljard dollar.


9. Kraken (handelsvolume 24 uur: 230 miljoen dollar)

3 meest verhandelde cryptomunten: bitcoin, ethereum, ripple

Aantal verhandelde cryptomunten: 17

Juridische standplaats: San Francisco, VS

Eigenaar: Jesse Powell
Het eerste Amerikaanse bedrijf in deze top 10. Kraken is er voor de wat gevorderde crypto-investeerder en is opgericht in 2011. De cryptobeurs was vorig jaar geregeld slachtoffer van DDoS-aanvallen en crashes vanwege de populariteit onder investeerders.


10. HitBTC (handelsvolume 24 uur: 204 miljoen dollar)

3 meest verhandelde cryptomunten: bitcoin, bitcoin cash, dash

Aantal verhandelde cryptomunten: 276

Juridische standplaats: Hongkong, China

Eigenaar: Onbekend
Deze cryptobeurs is gevestigd in Hong Kong en is opgericht door Dave Merill in 2013. Eind vorig jaar werd er een grote discussie gestart op het HitBTC forum over dat investeerders meer informatie willen over met wie ze nou te maken hebben. De huidige CEO is namelijk onvindbaar.

LEES OOK: Deze obscure cryptomunt schiet plots 100% omhoog en wedijvert in handelsvolume met de top 10: pump and dump?