Terwijl de top van de cryptomarkt het zwaar had tijdens het Paasweekend, was er ook andersoortig spektakel te zien.

Een weinig bekende cryptomunt, de Groestlcoin, schoot maandag met ruim 100 procent omhoog, terwijl het handelsvolume gigantisch steeg.

Het koersplaatje van de Groestlcoin, met een marktwaarde van 47 miljoen dollar de nummer 162 op de cryptomarkt, ziet er dinsdag zo uit:

(klik voor uitvergroting: bron: coinmarketcap.com)

Te zien is dat niet alleen de koers van de Groestlcoin plotseling fors is opgelopen, maar dat ook het handelsvolume vanuit het niets enorm is gestegen, tot meer dan 200 miljoen dollar op 24-uursbasis.

Hoe extreem dat is, wordt duidelijk als je dit vergelijkt met het handelsvolume van de grootste cryptomunten. Bij de bitcoin, de nummer één met een marktwaarde van ongeveer 125 miljard dollar, lag dat in de afgelopen 24 uur op 5 miljard dollar.

De tether, een digitale munt die gekoppeld is aan de dollar, had een handelsvolume van ruim 1,6 miljard dollar en ethereum, de nummer twee in waarde, had een handelsvolume van 400 miljoen dollar.

De Groestlcoin stond dinsdag in de top 10 van meest verhandelde cryptomunten: een muntje met een waarde van 47 miljoen dollar, met een handelsomzet van ruim vier maal dat bedrag in de afgelopen 24 uur. Ethereum, dat een marktwaarde van 40 miljard dollar heeft, kende een 24 uurs-handelsvolume van een honderdste van z'n marktwaarde.

Groestlcoin: pump and dump?

Voor kritische beleggers roept dit meteen de vraag op of sprake is van een zogenoemde pump and dump-opzet: speculanten verspreiden nieuws over een kleine cryptomunt, drijven de koers op, wachten tot anderen reageren om de koers nog verder te laten stijgen en verzilveren hun winst... waarna de koers weer instort.

De site Cryptorecorder bespreekt de opmerkelijke koersbeweging van de Groestlcoin en stelt dat geen sprake zou zijn van pump and dump. Als argument noemt Cryptorecorder dat de Groestlcoin zich, meer nog dan sommige andere cryptomunten, onderscheidt door extreem lage transactiekosten. Dit terwijl hoge transactiekosten juist iets zijn dat de bitcoin parten speelt.

Daarnaast noemt Cryptorecorder een aantal updates waardoor het makkelijker is om een digitale portemonnee van Groestlcoin aan te houden op desktops, Apple- en Android-telefoons.

Of dit de bizarre koersstijging rechtvaardigt? Dan moet om te beginnen de 'dump' uitblijven.

LEES OOK: 12 geldverstrekkers verlagen hypotheekrente binnen een week – maar de verwachting is een stijging later dit jaar