De overnamemarkt draait goed en er zijn veel bedrijven naar de beurs gegaan in Nederland. Welke banken en kantoren zijn als adviseurs het meest betrokken bij deze transacties?

Het begeleiden van fusies en overnames en IPO’s (beursgangen) is een spannende business. Deze deals gaan vaak over veel geld en grote belangen. Tijdens zo’n traject wordt er door een leger aan bankiers en advocaten in moordend tempo onderhandeld.

Een bekend begrip in deze wereld van het snelle kapitaal is de all nighter, waarbij een advocaat of bankier een nachtje op kantoor doorhaalt of slechts enkele uren slaapt.

Lage rente stuwt overnames

Veel bedrijven en investeerders zijn sinds begin 2015 weer bezig met fusies en overnames. Dat komt door lage rentes die het financieren van overnames met geleend geld goedkoop maken. Daarnaast hebben ondernemingen en opkoopfondsen veel geld op de plank liggen, omdat zij tijdens de crisisjaren en daarna hun hand op de knip hielden.

Door de hoge aandelenkoersen is het daarnaast aantrekkelijk voor aandeelhouders om hun bedrijf naar de beurs te brengen. Kortom, veel grote aandelentransacties.

Banken en advieskantoren zien dit ook en willen graag profiteren van deze aantrekkende markt voor overnames en beursintroducties. Zo werd deze week bekend dat adviesbureau Oaklins (voorheen HCF) zijn merk anders heeft gepositioneerd.

Naast de naamsverandering, is het voormalige HCF - samen met twintig kantoren uit andere landen waar het voorheen nauw mee samenwerkte – opgegaan in één kantoor. Oaklins wil in deze nieuwe vorm ING, ABN Amro en Rabobank “uit de markt van fusie- en overnameadvies drukken”.

Ook is concurrent ING sinds vorig jaar steviger gaan inzetten op zijn zakenbankactiviteiten, waarbinnen de advisering voor fusies, overnames en beursgangen een groot onderdeel is. “ING investeert in zijn zakenbank,” schreef De Telegraaf vorig jaar. Daarnaast zijn veel juridische kantoren – waaronder Deloitte, EY en PwC – in Nederland mensen aan het aannemen op hun M&A-afdelingen (mergers & acquisitions).

Toplijst overnames: deze banken doen mee

Voor Business Insider een reden om te kijken welke kantoren in de afgelopen twaalf maanden het beste scoren op het gebied van advies bij fusies, overnames en beursgangen. Met de gegevens van de MenA.nl-database van de M&A Community hebben we twee toptienlijsten gemaakt. Eentje naar dealwaarde, de andere naar aantallen deals.

Hier is duidelijk te zien dat de Amerikaanse zakenbanken domineren bij de grootste Nederlandse transacties. Hoewel deze banken nauwelijks voorkomen in het lijstje van aantallen deals, staan zij wat betreft de grote transacties ver bovenaan.

Bij recente grote deals, zoals de aankoop van Hermes Microvison door ASML (2,8 miljard euro), de overname van Elian door Intertrust (557 miljoen euro) en de beursgang van Philips Lighting (750 miljoen euro) zijn bijvoorbeeld nauwelijks Nederlandse banken of advieskantoren betrokken. Deze Amerikaanse zakenbanken hebben een groter internationaal netwerk dan Nederlandse banken zoals Rabo en ABN AMRO, wat handig is bij grensoverschrijdende deals.

Voor banken is het overigens belangrijk om bij grote transacties betrokken te zijn omdat hun provisie vaak een percentage is van de overnamesom.

In de aantallenlijst is te zien dat de Nederlandse afdelingen van de big four-accountantskantoren (zij doen ook in fusie- en overnameadvies) en de Nederlandse banken wel nog hun stempel drukken in de M&A-wereld.

Maar dat is dus vooral bij de kleinere transacties. Middelgrote en kleinere bedrijven hebben vaak niet het geld om Wall Street-banken in te huren. Bovendien is dat niet nodig omdat lokale knowhow belangrijker is bij een binnenlandse transactie.

LEES OOK: BV Nederland in de uitverkoop: 54% van de verkochte bedrijven ging in 2015 naar een buitenlandse partij