Het voorjaar is aangebroken en dat betekent dat ook het festivalseizoen weer is begonnen. In Nederland betekent dat onder meer Pinkpop, Zwarte Cross, Mysteryland en Lowlands, maar overal in Europa worden grote pop-, rock- en dancefestivals georganiseerd.

Een dagje festival wordt wel steeds ietsjes duurder, zowel in binnen- als buitenland. Vergelijkingssite HomeToGo heeft een overzicht gemaakt van de 40 grootste en bekendste festivals van Europa en op basis van de ticketprijzen de kostprijs per dag bepaald.

Pinkpop blijkt met €73,33 voor een dagje festival tot de duurste festivals te behoren. Maar het Belgische Tomorrowland is met €97,67 het allerduurst. Dat weerhoudt mensen er overigens niet van ernaartoe te gaan om een feestje te bouwen, want de ruim 400.000 verkochte kaarten zijn alweer uitverkocht.

Maar dit zijn de tien goedkóópste meerdaagse grote festivals van Europa in omgekeerde volgorde, met in de top-10 ook twee bekende Nederlandse festivals:


10. Mysteryland, Nederland – 3 dagen, prijs per dag €40,00

De jubileumeditie van Mysteryland in 2018. Foto: ANP KIPPA/Koen van Weel

Dit dancefestival vlakbij Haarlem vierde vorig jaar zijn 25-jarig bestaan en is dit jaar van 23 t/m 25 augustus. Grote namen in 2019 zijn onder meer Martin Garrix en Dimitri Vegas & Like Mike.


9. Untold Festival, Roemenië – 4 dagen, prijs per dag €39,25

De Nederlandse DJ Armin van Buuren treedt op tijdens het Untold Festival 2016. Foto: EPA/MIRCEA ROSCA

De eerste editie van het Untold Festival was in 2015, maar het is met ruim 300.000 bezoekers snel uitgegroeid tot een van de grootste dancefestivals van Europa. Ook in Roemenië zijn dit jaar Martin Garrix en Dimitri Vegas & Mike Like te zien en daarnaast onder anderen David Guetta.


8. FIB, Spanje – 4 dagen, prijs per dag €38,75

Optreden van The Pet Shop Boys tijdens het FIB-festival 2018. Foto: EPA/DOMENECH CASTELLO

Het FIB-festival aan de Spaanse kust (voluit Festival Internacional de Benicàssim) boekt altijd veel alternatieve bands en indiebands, maar ook rap-, dance- en popsterren staan in de line-up. Dit jaar maken onder anderen Kings of Leon, Fatboy Slim en Franz Ferdinand hun opwachting op het festival.


7. Dimensions Festival, Kroatië – 4 dagen, prijs per dag €38,2

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door DIMENSIONS FESTIVAL (@dimensionsfestival) op

Op het vierdaagse dancefestival in het prachtige Fort Punta Christo aan de Adriatische Zee zijn vooral undergroundacts te zien. In de editie van 2019 onder meer Blawan, Fumiya Tanaka en Helena Hauff.


6. Roskilde, Denemarken – 8 dagen, prijs per dag €35,13

Een legendarisch optreden van de inmiddels overleden Prince tijdens Roskilde 2010. Foto: EPA/JENS DIGE

Het al sinds 1971 georganiseerde Deense pop- en rockfestival Roskilde trekt jaarlijks ook vele Nederlandse bezoekers. Komende zomer zijn onder anderen Bob Dylan, The Cure en Chance the Rapper te zien.


5. Open’er Festival, Polen – 4 dagen, prijs per dag €35,00

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Open’er Festival (@opener_festival) op


Het Open’er Festival dat jaarlijks plaatsvindt in Gdynia is het grootste muziekfestival van Polen en heeft een zeer divers aanbod van stijlen. Tijdens de editie van dit jaar treden onder andere The Smashing Pumpkins, Travis Scott (foto) en Rudimental op.


4. Nuits Sonores, Frankrijk – 5 dagen, prijs per dag €32,80

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nuits sonores Official account (@nuits_sonores) op


Dit dancefestival in het Franse Lyon begint al volgende maand op 28 mei en duurt in totaal vijf dagen. Het publiek kan onder andere genieten van Bonobo, Maceo Plex en Lena Willikens.


3. Zwarte Cross, Nederland – 4 dagen, prijs per dag €30,00

Een motorcrosswedstrijd tijdens Zwarte Cross 2017. Foto: ANP KIPPA ERIC BRINKHORST

Bij het festival Zwarte Cross in Lichtenvoorde is de motorsport minstens even belangrijk als de muziek. Naast de ronkende motoren zijn van 18 juli t/m 21 juli ook onder meer The Black Eyed Peas, The White Lies en de opnieuw bij elkaar gekomen Heideroosjes te horen.


2. Fusion, Duitsland – 5 dagen, prijs per dag €29,00

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Fusion (@fusionfestival) op

Het Duitse Technofestival Fusion vindt plaats op een vliegveld bij het plaatsje Rechlin in de voormalige DDR. Er zijn nog niet veel namen bekendgemaakt voor de editie van eind juni dit jaar, maar onder andere Der Dritte Raum, The Glitz en Dave Dinger zullen acte de presence geven.


1. EXIT Festival, Servië – 4 dagen, prijs per dag €22,50

Enthousiast publiek tijdens het EXIT Festival 2011. Foto: EPA/BALAZS MOHAI

Het allergoedkoopste grote festival in Europa is het Servische EXIT-festival. Maar dat zegt niks over de kwaliteit, want EXIT werd vorig jaar nog uitgeroepen tot het beste grote festival van Europa. Dit jaar treden onder anderen The Cure, Van Gogh en jawel daar zijn ze weer Dimitri Vegas & Like Mike op.

Lees hier meer over festivals: