Het nieuwe jaar gaat vaak gepaard met veranderingen die invloed hebben op je portemonnee. Business Insider zet de wijzigingen per 1 januari op een rijtje in een serie artikelen. Vandaag behandelen we de veranderingen die belangrijk zijn voor het ondergaan van medische zorg.

In Nederland ben je verplicht verzekerd voor medische zorg. Ieder jaar krijg je vanaf november tot en met 31 december de mogelijkheid om over te stappen op een andere zorgverzekeraar. De basisverzekering is verplicht, daarnaast kun je nog een aanvullende verzekering nemen.

Voor je basisverzekering ben je komend jaar gemiddeld 76,92 euro duurder uit. Maar het verschil tussen de goedkoopste en duurste polis loopt op tot ruim 400 euro per jaar, dus shoppen loont.

Ook wordt er in aanvullende verzekeringen flink gesnoeid in de vergoedingen van alternatieve geneeswijzen. Hoe ziet onze zorg er komend jaar uit?

Wat verandert er komend jaar voor je portemonnee? Aan het eind van het jaar brengt BusinessInsider dit traditiegetrouw in kaart met een serie artikelen. We trappen vandaag af met de zorg.

Basispakket

Komend jaar krijg je zware paracetamol (1000 milligram), vitamine D en calcium niet meer vergoed uit het basispakket. Je moet die middelen dan zelf bekostigen.

Het goede nieuws is dat er een bovengrens komt voor de eigen bijdrage voor medicijnen, van 250 euro per persoon per jaar. Nu geldt hiervoor nog geen maximum. Bedenk wel dat de prijzen van veel medicijnen en hulpmiddelen komend jaar omhoog gaan vanwege de btw-verhoging van 6 naar 9 procent.

Verder wordt het basispakket weer iets verder uitgebreid. Zo wordt de gecombineerde leefstijl interventie (GLI) voortaan vergoed door je verzekeraar. Dat is een tweejarig programma dat zich richt op een gezondere leefstijl, voor mensen met overgewicht.

Ook wordt de vergoeding van zittend ziekenvervoer ruimer. Nu dekt de verzekeraar alleen ritjes als je een behandeling moet ondergaan, maar vanaf 1 januari wordt ook vervoer naar consulten, onderzoek en controles vergoed, mits deze te maken hebben met de behandeling.

Patiënten met de longziekte COPD krijgen komend jaar oefentherapie vergoed vanaf de eerste behandeling. Ze hoeven dus niet meer de eerste twintig behandelingen zelf te betalen. Wel wordt het aantal behandelingen gemaximeerd. In het eerste jaar worden er hooguit 70 betaald door de verzekeraar. Daarna hangt het aantal vergoede behandelingen af van de ernst van de ziekte.

Premie basispolis

Geen enkele verzekeraar verlaagt de premie volgend jaar. Wel houden Promovendum en Besured hun tarieven gelijk.

Voor een basisverzekering betaal je komend jaar gemiddeld 118,34 euro per maand, zo becijferde Zorgwijzer.nl onlangs. Dat komt neer op 1.420,08 euro per jaar, ofwel een stijging van 76,92 euro op jaarbasis. In deze berekening zijn alle polissoorten (budget, natura, combinatie en restitutie) meegenomen.

Hoewel het basispakket bij elke verzekeraar gelijk is, loont het toch de moeite om prijzen te vergelijken. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste basispolis bedraagt volgens Zorgwijzer.nl maar liefst 423 euro op jaarbasis.

Je kunt overigens vaak ook wat besparen op je zorgkosten door de jaarpremie in één keer te betalen.

Aanvullende verzekering

Aanvullende zorgverzekeringen zijn een stuk lastiger te vergelijken, omdat de dekkingen sterk van elkaar verschillen. Het is verstandig om de huidige polisvoorwaarden naast de vergoedingen in 2019 te leggen. In sommige gevallen wordt de dekking fors beperkt of stijgt de premie. Zo hebben diverse verzekeraars het mes gezet in het aantal behandelingen voor fysiotherapie en de vergoeding voor de tandarts verlaagd. Een handig overzicht van premies en dekkingen vind je in dit overzicht van vergelijkingssite Independer.

Veel verzekeraars gaan flink snoeien in de dekkingen voor alternatieve behandelingen. BusinessInsider zocht onlangs uit wat komend jaar nog wel wordt vergoed. Lees hier welke verzekeraars alternatieve geneeswijzen vergoeden in da aanvullende verzekering. 

Daarnaast loont het de moeite om je pakket te vergelijken met andere verzekeraars, omdat je hier soms behoorlijke kostenbesparingen kunt realiseren. Wees ook kritisch op de dekking en verzeker je alleen voor zorg die je echt nodig hebt.

Wil je switchen van verzekeraar, dan moet je er wel snel bij zijn. Je moet je vóór 1 januari je huidige polis opzeggen en voor 1 februari een nieuwe verzekering kiezen. Deze gaat dan met terugwerkende kracht in per 1 januari.

De belangrijkste informatie die je nodig hebt bij je besluit om wel of niet over te stappen vind je hier.

Wist je trouwens dat het bij sommige verzekeraars mogelijk is om een losse aanvullende verzekering af te sluiten, zonder dat je daar ook een basisverzekering neemt? Check wel of je hiervoor geen extra toeslag verschuldigd bent.

Tandarts

De tandartstarieven worden elk jaar vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. De tarieven voor komend jaar vind je in dit document.

Let wel: dit zijn maximumtarieven. Tandartsen kunnen ook lagere bedragen in rekening brengen. Ook kan de ene tandarts een iets uitgebreidere behandeling geven dan de andere, door bijvoorbeeld extra foto's te maken. Hierdoor ben je niet overal even goedkoop uit.

Wist je trouwens dat de tandarts verplicht is om je vóór je in de stoel stapt een kostenbegroting te geven als hij verwacht dat de behandeling meer gaat kosten dan 250 euro?

Eigen risico

Het verplichte eigen risico blijft in 2019 gelijk. Dit betekent dus dat je net als dit jaar de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf moet betalen. Je betaalt het eigen risico voor vrijwel alle zorg, behalve voor een bezoek aan de huisarts of verloskundige, kraamzorg, wijkverpleging en zorg uit de aanvullende verzekering. Ook de zorg- en tandartskosten voor kinderen tot achttien jaar vallen buiten het verplichte eigen risico.

Wie wil besparen op de zorgkosten, kan besluiten om vrijwillig een hoger eigen risico te nemen, bovenop het wettelijk verplichte eigen risico. Dat kan een aantrekkelijke premiekorting opleveren. Bedenk wel dat deze optie loont alleen als je nauwelijks een beroep doet op gezondheidszorg. Dat valt vooraf helaas niet te voorspellen. Met één ziekenhuisopname bent je het kostenvoordeel kwijt.

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag gaat komend jaar fractioneel omhoog. De maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden stijgt met 5 euro per maand naar 99 euro. Dat komt neer op 1.188 euro per jaar: 60 euro meer dan dit jaar. Voor meerpersoonshuishoudens stijgt de maximale zorgtoeslag met 16 euro per maand naar 192 euro. Dat komt neer op naar 2.304 euro per jaar.

Om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen, mag je inkomen niet hoger zijn dan 29.500 euro (tegen 28.500 euro nu). Voor partners geldt een limiet van 37.500 euro (tegen 35.500 euro nu). Deze grenzen zijn dus iets verhoogd.

Dit zijn nog meer dingen die veranderen in 2019: