Afgelopen week maakte zorgverzekeraar CZ bekend dat ze een einde maakt aan ‘belachelijke behandelingen’ die nu onder de noemer alternatieve geneeswijzen nog wel worden vergoed.

Aan De Telegraaf meldde CZ dat uit onderzoek onder verzekerde klanten is gebleken dat zij dreigen met overstappen als zij nog moeten blijven betalen voor therapieën als reïncarnatietherapie, ayurvedische geneeskunde en craniosacraal therapie.

CZ is een van de grootste zorgverzekeraars. De uitspraken hebben inmiddels tot verontruste reacties bij aanbieders van dergelijke zorgdiensten geleid. Zij zijn bang voor hun baan als andere verzekeraars volgen.

Business Insider onderzocht hoe andere verzekeraars hier tegenover staan in 2019. En CZ staat niet alleen.

Het is lastig te vinden wat er in 2018 allemaal vergoed werd onder het kopje ‘alternatieve geneeswijzen’. Wel is duidelijk dat het pakket aan opties overal flink is uitgedund en er aanvullend voor verzekerd moet worden, als de verzekerde dit wel graag in zijn pakket terug wil zien.

Daarin zijn de verschillen qua vergoeding soms zo groot, dat vergelijken in dit geval zeker loont. Niet iedere verzekeringsaanbieder is even specifiek. Waar CZ tot in de puntjes omschrijft welke alternatieve geneeswijzen wel worden vergoed en tot welke bedragen, blijven andere verzekeraars soms wat vaag over wat er precies wordt vergoed bij alternatieve behandelingen.

Het is goed om te beseffen dat een aanvullende verzekering niet betekent dat er ontelbaar veel behandelingen bij een acupuncturist vergoed worden. Bij de meeste polissen geldt er een maximum bedrag dat uitgegeven mag worden. Het verschilt sterk per type aanvullende verzekering.

Ook is het belangrijk om een behandeling bij een alternatieve genezer te kiezen die in het lijstje van erkende zorgverleners staat van jouw zorgverzekeraar. Anders wordt het niet vergoed. Het verschilt per zorgverzekeraar welke genezer wel of niet erkend wordt.

Voordat je tekent, alle polissen tot in de puntjes uitpluizen dus. Business Insider bekeek daarom vast tien aanvullende verzekeringen op de vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen in 2019. Dat leverde de volgende oogst op.


Acupunctuur

Acupunctuur vormt een onderdeel van traditionele Chinese geneeskunde en heeft een geschiedenis van 2.500 jaar. Het Latijnse woord 'acupunctuur' geeft letterlijk aan wat deze bekende behandeling inhoudt: 'acus = naald' en 'pungere = steken'. Door met naalden druk toe te passen op specifieke lichaamspunten wordt de energiebalans van het lichaam hersteld, waardoor specifieke aandoeningen worden genezen.

Acupunctuur wordt vergoed door CZ, FBTO, VGZ, NN, Ditzo, Interpolis, Menzis en ONVZ.


Antroposofie

Volgens de antroposofie bestaat een mens uit vier lagen: 'het fysieke lichaam', 'het levenslichaam' ofwel alles wat binnen het lijf gebeurt, 'de ziel' waar emoties zich bevinden en 'de geestelijke kern', waar idealen en gedachtes onder vallen.

Deze lichaamslagen moeten met elkaar in evenwicht zijn, anders wordt een mens ziek. Daarom richt elke antroposofische behandeling zich op het herstellen van deze essentiële balans. Dit wordt gedaan aan de hand van natuurlijke geneesmiddelen die uitsluitend van planten of dieren afkomstig zijn.

Wil je je vier lagen goed op elkaar laten afstemmen, dan moet je een aanvullende verzekering kiezen bij CZ, FBTO, VGZ, NN, Avero Achmea, Ditzo, OHRA, Menzis of ONVZ.


Auriculotherapie

Ook bekend onder een simpelere naam - ooracupunctuur. Met een naald wordt er op specifieke drukpunten op de oorschelp gestoken. Hiermee krijgen de interne organen een goed afgestemde prikkeling waardoor ze beter zouden gaan functioneren.

Alleen CZ, FBTO, VGZ en NN vermelden ooracupunctuur in de lijst van de alternatieve geneeswijzes die komend jaar vergoed worden.


Chiropractie

De focus van chiropractie ligt op lichamelijke problemen. Het kan een oplossing bieden voor pijn in je rug, nek en wervelkolom. Maar ook je zenuwstelsel, spieren en gewrichten vallen onder het domein van een chiropractor.

Chiropractie wordt vergoed door de volgende verzekeraars: CZ, FBTO, VGZ, NN, Ditzo, Interpolis, Menzis en ONVZ.


Flebologie

Flebologie houdt zich bezig met het behandelen van spataderen en daaraan gerelateerde huidaandoeningen zoals eczeem. Met een verwijzing van de huisarts wordt flebologie ook door de basisverzekering vergoed. Hiervoor moet het probleem echter al in een vrij gevorderd stadium zitten, waar er bijvoorbeeld sprake is van vochtophoping in het been of huidverkleuring.

Maar als je symptomen zich nog beperken tot vermoeidheid in de benen en lichte kuitkrampen is het wellicht slim om een preventieve check te doen. Om dit vergoed te krijgen moet je in 2019 aanvullend verzekerd staan bij Ditzo.


Haptonomie

Herken je het bekende advies om gewoon je gevoel te volgen, maar lukt je het nog niet? Haptonomie kan een oplossing bieden. Door middel van gesprekken, aanraking en ervaringsoefeningen kun je in contact komen met je gevoel en het leren te vertrouwen.

De volgende verzekeraars noemen haptonomische behandelingen in hun lijst van vergoedingen bij een aanvullende verzekering: CZ, FBTO, VGZ, NN, Ditzo, Menzis en ONVZ.


Homeopathie

Homeopathie stelt als doel het mechanisme van zelfherstel in het lichaam aan te wakkeren. Dit wordt gedaan door een kleine hoeveelheid van een specifiek geneesmiddel, vaak van natuurlijke oorsprong, toe te dienen. Het is dan ook speciaal afgestemd op een specifiek probleem en wordt nauwkeurig geselecteerd door een homeopaat.

Een homeopathische behandeling krijg je vergoed bij CZ, FBTO, VGZ, NN, Avero Achmea, Ditzo, Ohra, Menzis en ONVZ.


Hypnotherapie

Bij hypnotherapie word je onder hypnose gebracht zodat meerdere technieken zoals traumaverwerking of angstklachten kunnen worden toegepast. Het idee namelijk is om te onderzoeken of er storende gewoontes zijn ontstaan doordat je ooit iets hebt meegemaakt waar je je niet meer bewust van bent. Met hypnotherapie kunnen lichamelijke, emotionele en psychische klachten worden behandeld.

Hypnotherapie wordt in 2019 vergoed door CZ, FBTO, VGZ, NN, Menzis en ONVZ.


Kindertherapie

Bij kindertherapie staan verschillende klachten van een kind centraal. Zo kan de focus gelegd worden op het afleren van bepaald gedrag of het verwerken van nare gebeurtenissen. De behandelmethodes bestaan voornamelijk uit gesprekken en ontspanningsoefeningen. Het kind wordt continu aangemoedigd om zijn probleem actief op te lossen.

Kindertherapie wordt vergoed door CZ, FBTO, VGZ, NN, Ditzo, Menzis en ONVZ.


Kinesiologie

Deze vorm van alternatieve geneeskunde richt zich op de spieren. Het idee is dat spanning en stress in het lichaam worden opgeslagen. Om je optimaal te voelen moet je deze leren lokaliseren en vervolgens loslaten. Een behandeling begint vaak met een spiertest om achter te komen waar stress precies zit. Vervolgens kun je oefeningen aanleren die je bewustzijn verhogen over waar er stress in je lichaam zit en hoe je de zelfherstellende krachten in werking kunt zetten.

Kinesiologie wordt vergoed door CZ, FBTO, VGZ, NN, Menzis en ONVZ.


Manuele therapie

Dit is een specialistisch onderdeel van fysiotherapie. Het doel van manuele therapie is om je houding en motoriek te verbeteren. Ook wordt het gebruikt om gewrichten beter te laten functioneren.

Manuele therapie wordt door de volgende verzekeraars vergoed: CZ, FBTO, VGZ, NN, Interpolis en Menzis.


Musculoskeletale geneeskunde

Met deze alternatieve geneeswijze kun je problemen gerelateerd aan het houding-, steun- en bewegingsapparaat verhelpen. Het is bedoeld voor zowel acute als chronische klachten. De behandeling bestaat vaak uit adviezen, medicatie en minimale ingrepen.

Muscoloskeletale geneeskunde wordt vergoed door CZ, FBTO, VGZ, NN, Ditzo, ONVZ en Menzis.


Orthomanuele geneeskunde

Bij orthomanuele geneeskunde wordt ervan uitgegaan dat de bouw van een menselijk lichaam van oorsprong perfect symmetrisch en recht is. In de loop der tijd kan dit verstoord raken doordat je bijvoorbeeld hard bent gevallen. Als behandeling wordt er een gerichte druk op je botten toegepast. Ook wordt er gekeken of bepaalde zenuwen vastgeklemd zitten.

Alleen CZ, FBTO, VGZ en NN vergoeden deze alternatieve vorm van geneeskunde.


Osteopathie

Een osteopaat moet je inschakelen als je aan chronische pijn lijdt, die uit je gewrichten komt en/of door bepaalde bewegingen veroorzaakt wordt. Bij osteopathie wordt de behandeling voornamelijk met gebruik van handen uitgevoerd.

Deze vorm van alternatieve geneeskunde wordt vergoed door CZ, FBTO, VGZ, NN, Ditzo, Interpolis, Menzis en ONVZ.


Psychosociale behandelingen

Het doel van de psychosociale behandelingen is om de blik te verruimen waarmee er naar problemen en belevingen wordt gekeken. Vaak staat er een vraag centraal, die vervolgens in context wordt gebracht en waarvoor er oplossingen worden bedacht.

Deze behandeling krijg je vergoed bij CZ, FBTO, VGZ, NN, Menzis en ONVZ.


Reflexzonetherapie

Reflexzonetherapie komt oorspronkelijk uit China en lijkt in veel aspecten op acupunctuur. Ook hier wordt druk toegepast op bepaalde reflexzones, of gebieden op je handen en voeten die corresponderen met delen van het lichaam. Een belangrijk verschil is dat er geen naalden worden gebruikt.

Dus ben je bang voor naalden maar je wilt toch iets met je reflexzones doen? Zorg dat je verzekerd bent bij CZ, FBTO, VGZ, NN, Ditzo, Menzis of ONVZ.


Shiatsu

Misschien wel de meest relaxte alternatieve geneeswijze die uit een drukpuntmassage bestaat. Het waaide ooit over vanuit Japan naar China en werd gebruikt als een preventieve behandeling om de natuurlijke balans van het lichaam te behouden en energie goed door te laten stromen. Nu hoef je geen klachten te hebben om een Shiatsu-specialist te bezoeken. Je doel kan gewoon pure ontspanning zijn.

Bij welke verzekeraars krijg je een Shiatsu-sessie vergoed? Dat zijn CZ, FBTO, VGZ, NN, Ditzo, Menzis en ONVZ.

LEES OOK: 5 punten waar je op moet letten bij het kiezen van je zorgverzekering voor 2019