De aanpassingen van fiscale en andere regels kan direct invloed hebben op de portemonnee van huishoudens en ondernemers. Dat geldt ook voor een aantal wijzigingen die per 1 april 2022 ingaan.

Business Insider neemt de belangrijkste veranderingen door.

Accijns op benzine en diesel omlaag

Een belangrijke tegemoetkoming van het kabinet Rutte IV om de invloed van stijgende brandstofprijzen te verzachten, is de verlaging van de accijns op diesel en benzine per 1 april. Daarbij wordt tot het einde van het jaar de accijns op benzine en diesel verlaagd, met respectievelijk 17,3 cent en 11,1 cent per liter.

Nederland behoort binnen Europa tot de landen met de hoogste belastingen op benzine en diesel. Het gaat hierbij om een combinatie van accijns en btw. Door de verlaging van de accijns komt Nederland wel wat lager uit met de brandstofprijzen binnen Europa, maar benzine blijft relatief duur.

Lees ook: Wat doet de lagere accijns op benzine en diesel met de prijs aan de pomp? Benzineprijs in Nederland blijft tot hoogste in Europa horen

Duitsland heeft ook een accijnsverlaging aangekondigd voor benzine en diesel, waarbij de accijns op benzine liefst 30 cent omlaag gaat. Maar het is nog niet helemaal duidelijk wanneer de Duitse accijnsverlaging ingaat.

Private lease en maximale hypotheek

Private lease is in opmars in Nederland. Het leasen van een auto voor een vast bedrag per maand kan goedkoper uitpakken dan een auto kopen. Maar er zit een addertje onder het gras voor degenen die een hypotheek willen afsluiten.

Een leasecontract brengt maandelijkse vaste lasten met zich mee en die worden meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek. Per 1 april 2022 komt er een verandering in de manier waarop de lasten van het private leasecontract worden meegenomen bij de berekening van de maximale hypotheek.

Financieel intermediair Van Bruggen liet eerder in een voorbeeld zien dat iemand die afgelopen jaar een hypotheek van 344 duizend euro kon krijgen, door de nieuwe regels zo'n 50.000 euro minder kan lenen.

Lees ook: Maximale hypotheek valt in 2022 lager uit als je auto via private lease hebt: zoveel minder hypotheek kan dat opleveren

Aanpassing variabele prijzen stroom en gas: Vattenfall en Eneco

Energieleveranciers passen de prijzen van variabele contracten voor stroom en gas doorgaans in januari en juli aan, maar door de extreme prijsstijgingen heeft een aantal partijen dit beleid aangepast.

Zo verhoogt Vattenfall de prijzen voor variabele contracten per 1 april en heeft Eneco aangekondigd dit voorlopig maandelijks te gaan doen.

Of je de hogere tarieven voor stroom en gas meteen terugziet op de energierekening hangt af van regelingen rond het termijnbedrag. Dat is een vast maandbedrag dat je vaak gedurende 12 maanden betaalt op basis van het geschatte verbruik. Dit termijnbedrag hoeft niet per se gelijk te lopen met de aanpassing van tarieven voor stroom en gas.

Lees ook: Je energietarief is gestegen, maar geldt dat ook voor je termijnbedrag? Voorkom een torenhoge eindafrekening door de hoge gasprijs

Ondernemers: geen uitstel van betaling meer voor nieuwe belastingverplichtingen

Voor ondernemers lopen op 1 april de uitstelregelingen van belastingverplichtingen af in het kader van de coronasteun. Dit betekent dat nieuwe belastingverplichtingen vanaf 1 april weer volgens de normale termijnen moeten worden betaald.

Wat betreft opgebouwde belastingschulden tijdens de coronacrisis geldt dat die vanaf 1 oktober dit jaar terugbetaald moeten worden, waarbij een betalingsregeling van 60 maanden geldt.

LEES OOK: Zoveel wordt je spaargeld in 2022 minder waard door hoge inflatie, als je €50.000 tot €200.000 op de bank hebt