1 juli is traditioneel een datum waarop nieuwe tarieven ingaan, bijvoorbeeld voor huurwoningen en energie.

Dit zijn niet de enige prijzen die dit jaar veranderen. Spaarders kunnen te maken krijgen met een negatieve spaarrente, terwijl kopers van een elektrische auto subsidie kunnen verwachten.

Business Insider zet hier op een rij welke veranderingen voor je portemonnee per 1 juli 2020 op stapel staan.

Het is 1 juli 2020, traditioneel de datum waarop nieuwe tarieven ingaan voor bijvoorbeeld huurwoningen en energie.

Dit jaar zijn er meer wijzigingen die gevolgen kunnen hebben voor je portemonnee. Business Insider zet 7 belangrijke verandering op een rij:


Ook in de coronacrisis een huurverhoging

De Eerste Kamer probeert vanwege de coronacrisis uit alle macht minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken ertoe te bewegen dat ze de huren bevriest, maar daar geeft ze tot nu toe geen gehoor aan.

Ook dit jaar krijgen veel huurders een verhoging per 1 juli.

In 2020 mag de huur met maximaal 5,1 procent stijgen bij inkomens tot zo'n 43.000 euro in sociale huurwoningen. Hogere inkomens inkomens in sociale huurwoningen kunnen een huurverhoging tot 6,6 procent krijgen.

In de vrije sector (woningen met een kale huur vanaf 737,14) is geen grens gesteld aan de huurverhoging. In veel gevallen staat wel in het contract hoeveel de huur jaarlijks omhoog gaat.

Lees ook: Brief over huurverhoging gehad? Zo hoog mag die zijn bij sociale huur en in de vrije sector


Lagere energierekening bij variabel contract

Heb je een variabel energiecontract, dan valt de energierekening vanaf 1 juli lager uit.

Energieleveranciers Vattenfall en Eneco hebben hun nieuwe tarieven voor stroom en gas al in juni bekend gemaakt.

Gemiddeld dalen de tarieven per 1 juli met ongeveer 7 procent, berekende online consumentenadviseur Pricewise. Op jaarbasis komt dat neer op een besparing van ruim 100 euro voor huishoudens met een gemiddeld verbruik.

Pricewise rekent hierbij met 2.525 kWh stroom en 1.179 kuub gas.

Lees ook: Energierekening gaat per 1 juli omlaag, als je variabel contract hebt – stroom en gas worden goedkoper


Autobelasting: nieuwe testmethode CO2-uitstoot beïnvloedt BPM

Vanaf 1 juli zijn is de aankoopbelasting voor auto's (BPM) gebaseerd op een nieuwe testmethode om de CO2-uitstoot te meten.

De Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure (WLTP) is sinds 1 september 2018 verplicht, maar wordt in Nederland geleidelijk ingevoerd.

Uit onderzoek van TNO blijkt dat de CO2-uitstoot van auto's op basis van de nieuwe testmethode gemiddeld hoger uitvalt. Volgens lobbyisten uit de autobranche zal dit leiden tot een structureel hogere aanschafbelasting, maar het kabinet heeft dit tot nu toe bestreden.

De praktijk zal dus moeten uitwijzen hoe dit uitpakt.

Lees ook: Nieuwe auto in 2020 gemiddeld €450 duurder door strengere emissietest, aldus lobbyclubs autodealers


Negatieve spaarrente met meer dan een ton of een miljoen op de bank

Heb je meer dan een ton of een miljoen op de bank staan, dan kun je te maken krijgen met een negatieve spaarrente.

ING en Rabobank rekenen per 1 juli een negatieve rente van 0,5 procent voor klanten met meer dan een 1 miljoen euro spaargeld.

Triodos Bank rekent vanaf 1 juli een negatieve rente van 0,5 procent voor tegoeden boven de 100.000 euro. Zakelijke klanten betalen per 1 juli 0,7 procent boeterente als zij meer dan een ton aan spaargeld aanhouden.

Vanaf 1 juli betalen alle spaarders bij Triodos ook 2 euro per maand vaste kosten.

ABN Amro hanteert al sinds 1 april een negatieve rente van 0,5 procent vanaf 2,5 miljoen euro vermogen. Zakelijke spaarders met meer dan 1 miljoen op de bank betalen bij Rabobank als sinds 1 mei een negatieve rente. ASN Bank overweegt een negatieve rente in te voeren.

Lees ook:


€4000 of €2000 subsidie voor elektrische auto

Ga je een elektrische auto kopen of privé leasen, dan kun je vanaf 1 juli subsidie aanvragen. Voor een nieuwe auto kun je 4.000 euro lospeuteren en voor een tweedehands exemplaar 2.000 euro.

Dat geldt voor dit jaar want de subsidie loopt geleidelijk terug omdat elektrische auto's goedkoper worden.

Niet alle auto's komen in aanmerking voor subsidie. Het gaat om auto's met een waarde tussen de 12.000 en 45.000 euro die met een volle accu 120 kilometer aankunnen.

Leasers krijgen de subsidie per maand uitbetaald. Beëindigen zij het contract binnen vier jaar, dan stopt ook de subsidie.

Lees ook: Kabinet komt 1 juli met nieuwe subsidie voor elektrische auto’s: €4.000 voor een nieuwe, €2.000 voor een tweedehandsje


Geen Airbnb-inkomsten in de Amsterdamse binnenstad

Een domper voor Airbnb-verhuurders in de Amsterdamse binnenstad die hoopten te profiteren van het toerisme dat langzaam op gang komt.

Per 1 juli mogen woningen in het oude stadscentrum en een deel van de grachtengordel niet meer aan vakantiegangers worden verhuurd. Het gaat om de wijken wijken Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid. 

De overlast is van toerisme is hier zo groot dat de leefbaarheid voor bewoners onder druk staat en een verbod noodzakelijk is, redeneert het stadsbestuur. Volgens Europese regels mag toeristische verhuur alleen aan banden worden gelegd als er een 'dwingende reden van algemeen belang' is.

De regeling geldt voorlopig voor twee jaar. In andere delen van de stad moet een vergunning voor vakantieverhuur worden aangevraagd.

Lees ook: Tik voor Airbnb: vakantieverhuur in oude binnenstad Amsterdam definitief verboden


Aanvullend geboorteverlof (vaderschapsverlof)

Een beetje zuur voor de ouders van kindjes die zo nodig al in juni geboren moesten worden, maar goed nieuws voor de papa's en mama's die in juli hun baby hebben verwelkomd, of dat nog gaan doen: per 1 juli gaat het geboorteverlof voor partners in, ook wel partnerverlof genoemd, maar beter bekend als vaderschapsverlof.

Ben je vader of moeder met een partner die is bevallen, dan kun je vijf weken partnerverlof opnemen. Gedurende die periode krijg je geen salaris maar een uitkering van het UWV die 70 procent van het loon bedraagt.

Je moet het partnerverlof binnen 6 maanden na de geboorte van je kind opnemen. De werkgever moet je minimaal 4 weken voordat je het verlof wil laten ingaan, op de hoogte stellen.

Het partnerverlof komt bovenop de week geboorteverlof die partners sinds 1 januari 2019 kunnen opnemen. In totaal kun je als partner dus 6 weken verlof opnemen. Wel moet je dit verlof binnen 4 weken na de geboorte opnemen, gedurende het verlof wordt het salaris doorbetaald door de werkgever.

LEES OOK: Blik op je Geld: beurs staat na feestje voor serieuze test – energieprijzen hard omlaag