Duurzame bank ASN heeft te maken met een sterke toename van aanvragen van zakelijke spaarrekeningen.

ASN kan de toestroom niet aan en hanteert een wachtlijst. Ook overweegt de bank de invoering van een negatieve spaarrente.

Concurrent Triodos Bank hanteert vanaf 1 juli een negatieve rente van 0,7 procent voor zakelijke spaarders met een tegoed boven de 100.000 euro.

ASN Bank, die zich net als Triodos Bank profileert met een duurzame aanpak, heeft te maken met een forse toestroom van zakelijke spaarders. De bank kan de toestroom niet aan en overweegt een negatieve rente in te voeren.

Dat meldt Het Financieele Dagblad donderdag.

ASN Bank neemt nieuwe aanvragen van zakelijke spaarders de komende maanden niet in behandeling. De woordvoerder van de bank geeft tegen het FD aan dat er een soort wachtlijst komt.

Opvallend is dat de toestroom van zakelijke spaarders op gang is gekomen, op het moment dat concurrent Triodos Bank medio april aankondigde een negatieve rente in te voeren per 1 juli voor spaarders met tegoeden boven de 100.000 euro.

Triodos bank hanteert vanaf 1 juli een boeterente van 0,7 procent voor het aanhouden van zakelijk spaargeld van meer dan een ton.

Tegenover het FD ontkent Triodos Bank dat er een uitstroom is van klanten als gevolg van de invoering van de negatieve spaarrente.

Voor particuliere klanten hanteert Triodos vanaf 1 juli een negatieve rente van een half procent voor tegoeden boven de 100.000 euro.

Daarnaast komt er nog een soort verkapte negatieve rente. Spaarders bij Triodos moeten vanaf 1 juli vaste kosten betalen van 2 euro per maand. Omdat spaarders met minder dan 100.000 euro geen rente krijgen, komt dit voor hen neer op een verkapte negatieve rente.

Triodos Bank is de eerste bank die een maandelijks bedrag voor vaste kosten doorberekent aan alle spaarders.

Negatieve spaarrente voor grote spaarders bij ABN Amro, ING en Rabobank

Ook grootbanken Rabobank, ABN Amro en ING hanteren voor een deel van hun klanten negatieve spaarrentes.

Vanaf 1 juli gaat ING voor klanten met een spaarvermogen van meer dan 1 miljoen euro een negatieve rente rekenen van 0,5 procent. Spaarders die minder dan 1 miljoen euro op hun rekening hebben, krijgen nog altijd 0,01 procent rente.

Ook Rabobank voert vanaf 1 juli een negatieve spaarrente in voor klanten die meer dan 1 miljoen euro op hun rekening hebben. Daarmee trekt Rabobank dezelfde grens als ING. Voor zakelijke spaarders geldt de negatieve rente boven de 1 miljoen euro bij Rabobank al sinds 1 mei.

ABN Amro hanteert sinds 1 april een negatieve rente bij vermogende rekeninghouders. Deze bank legt de grens op 2,5 miljoen euro vermogen. Boven dat bedrag wordt een negatieve rente van 0,5 procent gerekend.

LEES OOK: 6 dingen die je als twintiger, dertiger, veertiger of vijftiger kunt doen om snel je financiële buffer an te vullen