Een vraagprijs tot 400.000 euro met minimaal drie slaapkamers, een woonoppervlak tot 100 vierkante meter, energielabel A, B en C en een bouwperiode vanaf 2001. Dat waren afgelopen jaar de meest gebruikte zoekcriteria bij bezoekers van Funda, zo blijkt uit het jaaroverzicht van de huizenzoeksite.

De site Funda.nl werd afgelopen jaar 720 miljoen keer bekeken, wat neerkomt op bijna 2 miljoen bezoeken per dag. Dat is veel, maar wel 15 procent minder dan het jaar ervoor.

Uit het zoekgedrag blijkt dat jarendertigwoningen nog steeds in trek zijn, maar nieuwere huizen, gebouwd tussen 2011 en 2020, kregen de meeste views. Dat hangt waarschijnlijk samen met de wens om een huis met een goed energielabel te kopen.

Ook zijn veel huizenkopers op zoek naar een buitenruimte. Het filter ‘tuin’ werd 31 miljoen keer aangevinkt en vaak ook gecombineerd met een balkon of dakterras.

Verder is in het zoekgedrag terug te zien dat Nederland vergrijst. In een onderzoek onder Funda-bezoekers van afgelopen zomer gaf een op de vijf deelnemers als belangrijkste verhuisreden aan dat zij gelijkvloers willen wonen. ‘Gelijkvloers’ was dit jaar dan ook de op een na meest ingevulde term in het vrije zoekveld op Funda, na ‘vrijstaande woning’.

Deze woning in De Kwakel trok de meeste bezichtigingen

Het huis met de meeste aanvragen bij makelaars voor een bezichtiging in 2023 is een rijtjeshuis dat voldoet aan vrijwel alle populaire zoekcriteria. Het gaat om een eengezinswoning in De Kwakel, een dorp tussen Utrecht, Amsterdam en Den Haag in.

Het huis is in 2013 gebouwd, heeft een woonoppervlakte van 94 vierkante meter, energielabel A én een goed verzorgde tuin op het zuidoosten. Alleen de vraagprijs is iets hoger dan waar de meeste mensen naar op zoek zijn: 450.000 euro.

Bron: Funda
Bron: Funda

De meest bekeken woning in 2023 had een infinity pool, hamam en bioscoop

Mensen bezoeken Funda niet alleen om op zoek te gaan naar een woning voor zichzelf, maar ook om zich te vergapen aan luxe villa's. De woning die in 2023 het meest is bekeken, is een woonboerderij met een vraagprijs van 1,9 miljoen euro in het Drentse dorp Nieuw-Buinen.

Als je een in maart 2023 genomen foto op Google Streetview bekijkt, lijkt het niet veel soeps. We zien een betonnen gevel met een steiger ervoor en bouwpuin aan de achterkant.

Bron: Google Streetview
Bron: Google Streetview

Maar een foto van de achterzijde verraadt dé grote trekpleister van deze villa: een inpandige infinity pool, met een kilometers ver uitzicht over de akkers.

Bron: Funda
Bron: Funda

Dat er afgelopen jaar flink aan is geklust, blijkt als we de foto's bekijken. Het huis heeft een hamam met bubbelbad in een als grot ingerichte ruimte, en een heuse bioscoopzaal mét popcornmachine. De nieuwe bewoners hebben bovendien meerdere badkamers tot hun beschikking, plus een zwevende open haard, hooischuur en LED-verlichte- en zwevende trappen. En, dat zien we niet vaak, de woning werd aangeboden inclusief inventaris.

De duurste woning die in 2023 te koop werd gezet had een prijskaartje van €19 miljoen

Toch lijkt dit alles peanuts vergeleken met het duurste huis dat afgelopen jaar op Funda is aangeprezen. Dit is een royale villa aan de Vinkeveense Plassen. De vraagprijs is tien keer zo hoog als de villa uit Drenthe: 19 miljoen euro.

Bron: Funda
Bron: Funda

Hiervoor krijg je een optrekje dat in een James Bond-film niet zou misstaan: een hypermoderne villa uit 2021 met 19 kamers, waaronder acht slaapkamers, vijf badkamers, 1.100 vierkante meter woonoppervlakte, een 40 meter lang privéstrand met botenhuis met gastenverblijf en bijna 10.000 vierkante meter eigen grond.

Ook hier vind je een infinity pool, maar dan buiten. Je maakt ook ongetwijfeld indruk op vrienden met de privé-nachtclub, die in het huis is gevestigd.

Groningen was in 2023 de populairste provincie onder huizenzoekers

Uit het jaaroverzicht van Funda blijkt verder dat voor huizenzoekers letterlijk niets boven Groningen gaat: dit was de provincie waarnaar het meest is gezocht. Hierna volgen Utrecht en Drenthe. Het is een opvallende verschuiving ten opzichte van 2022, toen juist het meest werd gezocht naar woningen in Zuid-Limburg, Veluwe, de Achterhoek en Twente.

De top-10 van meest populaire steden is gelijk gebleven, met wat onderlinge verschuivingen:

  • Amsterdam
  • Den Haag
  • Rotterdam
  • Utrecht
  • Groningen
  • Eindhoven
  • Haarlem
  • Amersfoort
  • Nijmegen
  • Arnhem

Zoals je kunt zien scoort ook hier Groningen hoog.

LEES OOK: Prijsverschil van huizen met hoog of laag energielabel wordt groter in 2024: dit kan het uitmaken voor je hypotheek