• Het vertrouwen van huizenverkopers is in het derde kwartaal toegenomen, zo blijkt uit de Funda-index.
  • Meer potentiële kopers die al een huis hebben, willen eerst een nieuw huis kopen en dan pas de oude woning verkopen.
  • Ook verwachten meer huizenkopers dat overbieden de komende tijd de norm zal zijn.
  • Lees ook: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt in het derde kwartaal van 2023

Woningbezitters die hun huis willen verkopen, zien het zonniger in, zo blijkt uit de Funda Index over het derde kwartaal van de gelijknamige huizensite. 54 procent ondervraagde bezoekers van de huizensite vindt het nu een goede tijd om een huis te verkopen. Dat was in het tweede kwartaal nog 41 procent.

Het vertrouwen van kopers is wel wat gedaald ten opzichte van het eerste en tweede kwartaal, maar ligt nog wel ruim boven het gemiddelde van de voorgaande jaren. Dat kun je in de onderstaande grafiek zien bij de lichtgroene lijn (index koopvertrouwen, 113,2) rechtsboven in de grafiek.

Kerncijfers van de Funda index, bron: Funda
Kerncijfers van de Funda index, bron: Funda

Doorstromers willen eerst een nieuw huis kopen voordat ze hun huidige woning verkopen

Opvallend is dat, voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2022, een groter deel van de woningzoekenden aangeeft liever eerst een nieuwe woning te willen kopen, alvorens ze hun huidige woning in de verkoop doen. Dat is een teken van vertrouwen in de woningmarkt.

Precies een jaar geleden signaleerde Funda een omslag in de woningmarkt, toen meer doorstromers op safe wilden spelen, door juist eerst een koper te vinden voor hun huidige woning, voordat ze zelf op huizenjacht gingen.

“Of dit weer een kantelpunt is, zullen we moeten afwachten. Wel kunnen we stellen dat de krapte op de woningmarkt, ook bij een hoge hypotheekrente, goed zichtbaar blijft”, zegt Joost Dop, CEO bij Funda in reactie op de cijfers.

Kerncijfers van de Funda index, bron: Funda
Kerncijfers van de Funda index, bron: Funda

Meer huizenkopers en -verkopers verwachten een biedingsstrijd

Dat de dip in de huizenmarkt voorbij is blijkt ook uit het gegeven dat meer mensen zich voorbereiden op een mogelijke biedingsstrijd. Een derde (32 procent) van de kopers en verkopers verwacht dat overbieden de komende maanden de norm zal zijn. Dat was een half jaar geleden nog maar 12 procent.

Dit wordt ondersteund door cijfers van makelaarsvereniging NVM, die signaleerde dat in het derde kwartaal 45 procent van de verkochte woningen boven de vraagprijs werd verkocht.

Deze stijging kan volgens Funda verband houden met het gevoel van woningzoekenden dat er maar weinig huizen beschikbaar zijn. 60 procent van de respondenten vindt dat het huidige woningaanbod beperkt is. In het vorige kwartaal waren dat er wat minder: 54 procent. Ter vergelijking: bij de piek in de huizenmarkt vorig jaar lag dit percentage steevast boven de 75 procent.

Ook dit wordt bevestigd door de cijfers van de NVM, waaruit bleek dat een woningzoekende gemiddeld slechts 2,6 huizen heeft om uit te kiezen, terwijl dit er volgens makelaars minimaal vijf tot tien moeten zijn, om te spreken van een gezonde woningmarkt.

Het aantal contactaanvragen met de makelaar is licht gestegen. Bij huizen met een vraagprijs van 200.000 tot 500.000 euro neemt de concurrentie licht toe tot het niveau van begin 2022. Dit versterkt de verwachting dat overbieden vaker zal voorkomen.

Huizenkopers hechten meer waarde aan het energielabel

Verder blijkt uit het onderzoek van Funda dat huizenkopers meer waarde hechten aan het energielabel. Meer dan de helft (56 procent) van de ondervraagden eist dat een woning minimaal energielabel C heeft.

Lees ook: Energielabel wordt zeer belangrijk voor maximale hypotheek: dit kan er gebeuren met je leencapaciteit

Funda verwacht dat dit label steeds belangrijker zal worden, aangezien het energielabel in de toekomst een grotere rol gaat spelen bij het aanvragen van een hypotheek.