Popster Taylor Swift mag zich sinds kort miljardair noemen en heeft daarmee een plekje gekregen op de miljardairslijst van zakenblad Forbes in de categorie rijkste selfmade vrouwen. Maar Swift kan niet tippen aan het fortuin van Rafaela Aponte-Diamant.

De 79-jarige Zwitsers-Israelische scheepsmagnaat, die trouwde met een Italiaan, is volgens de schatting van Forbes 33 miljard dollar waard. Omgerekend komt dat neer op een vermogen van ruim 30 miljard euro.

Aponte is hiermee de op zeven na rijkste vrouw ter wereld. Degenen die boven haar prijken zijn erfgenamen van grote familieconcerns. Zo mag Françoise Bettencourt Meyers, erfgename van het L’Oréal imperium zich met een geschat vermogen van inmiddels bijna 100 miljard dollar de rijkste vrouw ter wereld noemen.

Lees ook: Dit is de rijkste vrouw ter wereld: Françoise Bettencourt Meyers, de erfgename van L’Oréal

De miljarden van Aponte-Diamant komen voort uit haar belang van 50 procent in de Mediterranean Shipping Company (MSC), de rederij die ze samen met haar Italiaanse echtgenoot Gianluigi Aponte in 1970 oprichtte.

Het koppel ontmoette elkaar in 1969 aan boord van een veerboot van Napels naar Capri waar Aponte kapitein was, volgens persbureau Bloomberg. Hij bracht iets meer dan 250.000 euro bijeen om MSC een jaar later op te richten en noemde zijn tweede schip "de Rafaela" naar haar.

Gianluigi Aponte (rechts), met actrice Sophia Loren en Captain Marco Massa bij de scheepsdoop van cruiseschip MSC Grandiosa in Hamburg in 2019. Foto: Christian Charisius/Getty Images

Grotere rederij lag aan de basis van fortuin van rijkste, vrouwelijke selfmade miljardair

MSC is 's werelds grootste containerrederij in termen van vlootomvang en totale capaciteit, met meer dan 800 schepen, volgens gegevens van scheepvaartsite Alphaliner.

MSC heeft het hoofdkantoor in 1978 van Napels naar Genève verplaatst en is ook eigenaar van de op twee na grootste cruisemaatschappij ter wereld, MSC Cruises. Aponte-Diamant houdt zich volgens Forbes bezig met het toezicht op de inrichting van de cruiseschepen.

De Apontes opereren veelal buiten de publieke schijnwerpers, met hun zeldzame optredens wanneer MSC nieuwe cruiseschepen lanceert. In 2006 verschenen ze samen met de Franse acteur Gérard Depardieu bij de inauguratie van de MSC Musica.

Rafaela Aponte-Diamant (tweede van links) is de rijkste vrouwelijke self-made miljardair, volgens Forbes. Foto: Frank Perry/AFP/Getty Images

De kinderen van het echtpaar hebben allebei een leidinggevende functie bij MSC. Hun zoon Diego is de president-directeur van het bedrijf en hun dochter Alexa is de CFO.

Aponte-Diamant en haar inmiddels 83-jarige man hebben samen een vermogen van naar schatting 66 miljard dollar, ofwel ruim 60 miljard euro.

Volgens de schattingen van Forbes zijn ze allebei rijker als individu dan bijvoorbeeld oprichter Changpeng Zhao van cryptobeurs Binance, Masayoshi Son van de Japanse techinvesteerder Softbank en medeoprichter Eduardo Saverin van Facebook.

LEES OOK: De twee rijkste mannen ter wereld zijn bij elkaar $400 miljard waard – Zo verkregen Jeff Bezos en Bernard Arnault hun fortuin