In grote steden als New York, Los Angeles en Londen hebben de allerrijkste buurten en straten de extravagante bijnaam “Billionaires’ Row”.

In New York ligt de “Billionaires’ Row” aan de zuidkant van Central Park in Manhattan en bestaat onder meer uit acht extreem luxe wolkenkrabbers. De gebouwen zijn gloednieuw en sommigen zijn zelfs nog in aanbouw.

“Ik zou Billionaires’ Row willen omschrijven als de duurste Monopoly-straat van New York waar superrijken samenklonteren om te werken, ontspannen en heel veel te shoppen”, vertelt Alexander Glibbery van Compass, een bedrijf dat software maakt voor makelaars. En inderdaad ligt “Billionaires’ Row” slechts een paar blokken van de sjiekste winkelwijk van New York: Fifth Avenue.

Makelaarsbedrijf StreetEasy beschrijft “Billionaires’ Row” als een “enclave rondom 57th Street” die symbool is geworden voor het steeds grotere aantal extreem rijken in de stad. De nieuwe torens aan “Billionaires’ Row” hebben al de nodige records gebroken wat betreft verkoopprijzen, terwijl sommigen nog niet eens bewoond zijn.

In januari kocht miljardair en hedgefonds-manager Ken Griffin het duurste huis ooit in de VS door 238 miljoen dollar neer te leggen voor een penthouse aan 220 Central Park South, in een wolkenkrabber die is ontworpen door Robert A.M. Stern en nog steeds in aanbouw is.

Ik heb onlangs een middagje doorgebracht in "Billionaires' Row" en zo ziet het eruit:


"Billionaires' Row" is een term die wordt gebruikt voor een serie superhoge, luxe wolkenkrabbers aan de zuidkant van Central Park in New York.

Foto: Katie Warren/Business Insider

Ik heb rondgelopen in "Billionaires' Row" om acht van de nieuwste, hoogste en meest luxe torens van New York van dichtbij te bekijken.

Foto: De nummers op de kaart komen overeen met de nummering van de gebouwen hieronder. Bron: Google Maps

De grenzen van "Billionaires' Row" zijn niet officieel vastgelegd, maar makelaars omschrijven het als het gebied ten zuiden van Central Park tussen 57th Street en 59th Street en tussen 8th Avenue tot aan 2nd Avenue.


Drie van de acht wolkenkrabbers liggen aan 57th Street, een drukke verkeersader waar ook een aantal van New Yorks meest kenmerkende gebouwen liggen, zoals The Russian Tea Room en Carnegie Hall.

Foto: Katie Warren/Business Insider

Dit is 111 West 57th Street, beter bekend als de "Steinway Tower."

Foto: Katie Warren/Business Insider

111 West 57th Street wordt ook de smalste wolkenkrabber ter wereld genoemd, aangezien de verhouding tussen hoogte en breedte 24:1 is.

De bijnaam is "Steinway Tower", omdat hij op het terrein staat waar de Steinway Hall gevestigd was, van de beroemde pianobouwer Steinway & Sons. De toren wordt uiteindelijk 435 meter hoog.

Het gebouw bestaat uit 86 verdiepingen en telt 60 woonappartementen, waarvan de meeste zich over de hele verdieping uitstrekken. Ook zijn er vele voorzieningen in de toren met een prachtige Steinway-vleugel als grote blikvanger.

Lees ook: Zo ziet een appartement in de dunste wolkenkrabber ter wereld eruit


De huidige prijzen voor een woning in 111 West 57th Street lopen volgens StreetEasy uiteen van 18 miljoen dollar voor een appartement met drie slaapkamers tot 57 miljoen dollar voor een penthouse met vier slaapkamers.

Foto: Katie Warren/Business Insider

Het gebouw begon met de verkoop in september 2018 en is naar verwachting in 2020 klaar.

Hoogte: 435 meter

Bekende kopers: Niet bekend

Bouwstatus: In aanbouw, klaar in 2020

Geschatte bouwkosten: 1 miljard dollar


En dit is 157 West 57th Street, vaak "One 57" genoemd.

Foto: Katie Warren/Business Insider

One 57 was in 2013 klaar en is 306 meter hoog.

De wolkenkrabber van 90 verdiepingen hield een aantal jaar het record van duurste woning ooit verkocht in New York.

Het ging om een penthouse dat voor 100 miljoen dollar werd verkocht. Pas in 2018 werd de koper bekend: miljardair Michael Dell, de oprichter en CEO van Dell Technologies.

Het record werd verbroken in 2019 toen miljardair en hedgefonds-manager  Ken Griffin 238 miljoen dollar neertelde voor een penthouse in een andere toren aan "Billionaire's Row": 220 Central Park South, later meer over dit gebouw.


Volgens Curbed heeft One 57 als bijnaam "Billionaire Building".

Foto: Abby Narishkin, Jack Houston/Business Insider

De Chinese miljardair Liu Yiqian en de steenrijke hedgefondsmanager Bill Ackman hebben allebei een appartement in de toren.

Ackman, heeft samen met een aantal "heel goede vrienden" in 2012 een penthouse van 91,5 miljoen dollar gekocht in het gebouw, met de bedoeling om er af en toe even binnen te vallen en niet om in te wonen, stelt Curbed.

De huidige verkoopprijzen in de wolkenkrabber variëren van 3,85 miljoen dollar voor een appartement met een slaapkamer tot 58,5 miljoen voor een complete woonverdieping op de 87e etage.

Hoogte: 306 meter

Bekende kopers: Oprichter Michael Dell van Dell Technologies, de Chinese miljardair Liu Yiqian en hedgefondsmanager Bill Ackman

Bouwstatus: Voltooid in 2014

Geschatte bouwkosten: 1,25 miljard dollar


Op naar de volgende wolkenkrabber: 225 West 57th Street, ook bekend als "Central Park Tower."

Foto: Katie Warren/Business Insider

Central Park Tower, ook wel Nordstom Tower, was eind maart 2019 toe aan de 95e verdieping en ging daarmee 432 Park Avenue voorbij. Het is nu de hoogste woontoren van New York en naar eigen zeggen ook de hoogste ter wereld. Als de wolkenkrabber helemaal af is, zal hij 472 meter hoog zijn.

Op de eerste zeven verdiepingen komt een enorme Nordstrom-winkel van in totaal liefst 26.500 vierkante meter groot.

De wolkenkrabber wordt volgens The Wall Street Journal het duurste woonproject ooit in de VS, met naar verwachting meer dan 4 miljard dollar aan opbrengsten.


De verkoop van appartementen in Central Park Tower is begonnen in oktober 2018.

Foto: Katie Warren/Business Insider

Central Park Tower bestaat uit 179 luxe appartementen waarvan er twintig 60 miljoen dollar of meer kosten.

Oprichter Gary Barnett van Extell Development is verantwoordelijk voor het project. Hij zei in januari tegen The Wall Street Journal dat er al "behoorlijk" wat appartementen zijn verkocht, maar er zijn nog geen grote aankopen openbaar gemaakt.

Hoogte: 472 meter

Bekende kopers: Onbekend

Bouwstatus: In aanbouw, klaar in 2020

Geschatte bouwkosten: 1,2 miljard dollar


En dit is 220 Central Park South.

Foto: Katie Warren/Business Insider

220 Central Park South is ontworpen door architect Robert A.M. Stern en ligt direct aan Central Park op 59th Street.

De toren is 290 meter hoog en krijgt 118 luxe woonappartementen. Achter de toren is nog een extra gebouw van 18 verdiepingen dat "The Villa" heet.


Deze wolkenkrabber herbergt dus het allerduurste huis ooit verkocht in de Verenigde Staten.

Foto: Katie Warren/Business Insider

De verkopen in het gebouw van 79 verdiepingen hoog hebben al records gebroken. In januari 2019 kocht miljardair en hedgefondsmanager Ken Griffin een penthouse van 238 miljoen dollar in 220 Central Park South, het is daarmee het duurste huis ooit verkocht in de VS.

Volgens StreetEasy staan er op dit moment geen appartementen te koop in 220 Central Park South. Maar er zijn wel drie woonappartementen te huur. Twee appartementen met drie slaapkamers voor 59.000 dollar per maand en een andere van drie slaapkamers voor 60.000 dollar per maand.

Hoogte: 290 meter

Bekende kopers: Ken Griffin

Bouwstatus: In aanbouw, klaar in 2019

Geschatte bouwkosten: 1,4 miljard dollar


Dit gebouw aan 53 West 53rd Street is minder in trek.

Foto: Katie Warren/Business Insider

De verkopen van deze wolkenkrabber vallen tegen, deels vanwege het overvloedige aanbod van luxe woontorens in het gebied, schreef Crain's in februari 2019. De toren ligt naast Rockefeller Center en bereikte in augustus 2018 zijn hoogste punt van 320 meter.

Het duurste appartement in de nog in aanbouw zijnde toren werd verkocht voor 33,5 miljoen dollar, vertelde een pr-medewerker.


Het is de meest zuidelijk gelegen toren van "Billionaires Row".

Foto: Hayes Davidson

Volgens StreetEasy lopen de prijzen van de woonappartementen die op dit moment te koop staan uiteen van 3,1 miljoen dollar tot 63,8 miljoen dollar voor een penthouse.

De toren staat naast het Museum of Modern Art en zal naar verwachting later dit jaar zijn eerste bewoners verwelkomen. Er zijn in totaal 145 woningen in gevestigd, verspreid over 82 verdiepingen.

Hoogte: 320 meter

Bekende kopers: Onbekend

Bouwstatus: In aanbouw, klaar aan het einde van 2019

Geschatte bouwkosten: Onbekend


Dit was de voormalig smalste woontoren: 432 Park Avenue.

Foto: Katie Warren/Business Insider

432 Park Avenue is 425 meter hoog en was tot maart 2019 de smalste woontoren van New York, maar inmiddels is dat record gebroken door de eerder genoemde Central Park Tower. Die is nu zelfs de smalste woontoren ter wereld.

De 84 verdiepingen tellende wolkenkrabber is ontwikkeld door Harry Macklowe en herbergt woonappartementen die tussen de 11,9 miljoen euro en 41 miljoen euro.


Een Saudische miljardair en Jennifer Lopez hebben een optrekje in het gebouw 432 Park Avenue

Foto: Katie Warren/Business Insider

Bekende bewoners van 432 Park Ave. zijn de Saudische miljardair Fawaz Alhokair, die in 2016 voor 87,7 miljoen dollar een penthouse kocht op de 96e verdieping.

Jennifer Lopez en Alex Rodriguez kochten in 2018 een appartement met drie slaapkamers voor 15,3 miljoen, maar hebben het in januari 2019 alweer te koop gezet.

Hoogte: 425 meter

Bekende kopers: De Saudische miljardair Fawaz Alhokair, Caryl Englander, Jennifer Lopez en Alex Rodriguez

Bouwstatus: Voltooid in 2015

Geschatte bouwkosten: 1,25 miljard dollar


Een van hun buurmannen is stofzuigergoeroe James Dyson die aan 520 Park Avenue woont.

Foto: Katie Warren/Business Insider

520 Park Avenue is ook ontworpen door Robert A.M. Stern en bestaat uit 35 wooneenheden.

In de 64 verdiepingen tellende toren waren in 2018 een aantal opzienbarende verkopen.

In november kocht stofzuiger- en föhngoeroe James Dyson voor 74 miljoen dollar een penthouse met zes slaapkamers.

En eind 2018 kocht ook de prominente investeringsbankier Ken Moelis een penthouse aan 520 Park Ave. Hij legde 62 miljoen dollar neer.


520 Park Ave. is het enige gebouw van "Billionaires' Row" dat in Upper East Side staat in plaats van Midtown.

Foto: Katie Warren/Business Insider

Het huidige verkoopaanbod bestaat onder meer uit twee woonappartementen met vier slaapkamers voor respectievelijk 20,5 miljoen dollar en 31 miljoen dollar.

Hoogte: 238 meter

Bekende kopers: James Dyson, investeringsbankier Ken Moelis

Bouwstatus: Voltooid in 2018

Geschatte bouwkosten: Minstens 450 miljoen dollar


Een buitenbeetje in "Billionaires' Row": 252 East 57th Street

Foto: Katie Warren/Business Insider

De woontoren 252 E. 57th St. is een beetje een buitenbeentje in "Billionaires' Row", zowel qua locatie als qua hoogte.

Hij is 'slechts' 217 meter hoog en is daarmee de kleinste wolkenkrabber van "Billionaires' Row". Ook ligt hij verder naar het oosten dan de andere torens.

Maar de woontoren van 65 verdiepingen hoog is luxe genoeg om tot de exclusieve club te horen, ook al liggen de prijzen misschien iets lager.


Makelaar Edward Seisdedos van Compass vertelde dat hij drie appartementen heeft verkocht in het gebouw voor een totaalbedrag van 20 miljoen dollar.

Foto: Katie Warren/Business Insider

"Al mijn klanten zien enorme potentie in 252 E. 57th St. in vergelijking met de rest van "Billionaires' Row" en met heel New York", zegt Seisdedos.

Op dit moment staat er onder meer een appartement met drie slaapkamers te koop voor 4,45 miljoen dollar en een penthouse voor 29,7 miljoen dollar dat zich over een hele verdieping uitstrekt.

Schoenenkoning Steve Madden kocht in 2017 een appartement met vijf slaapkamers in het gebouw voor 12,1 miljoen dollar.

Hoogte: 217 meter

Bekende kopers: Steve Madden

Bouwstatus: Voltooid in 2016

Geschatte bouwkosten: Onbekend

Lees meer over wolkenkrabbers: