De eerste houten wolkenkrabber ter wereld moet in hartje Londen verrijzen. De plannen voor de bouw van ‘De Tandenstoker’ zijn vorige week overhandigd aan de Londense burgemeester Boris Johnson. 

De houten wolkenkrabber van 300 meter hoog is ontworpen door studenten van de Universiteit van Cambridge, architectenbureau PLP en Smith and Wallwork. De tachtig etages bieden plaats aan duizend bewoners, schrijft The Independent.

Doordat het hoge, smalle gebouw van hout is gemaakt, heeft-ie nu al de bijnaam ‘De Tandenstoker’ gekregen.

Hout beter dan staal en beton

De architecten willen met het gebouw een voorbeeld stellen en hopen dat andere architecten ook met hout aan de slag gaan. In de de 21ste eeuw moet er volgens de ontwerpers gekeken worden naar andere bouwmaterialen dan staal, glas en beton.

Hout is goedkoper dan andere materialen, het bouwen kost minder tijd en het gebouw wordt lichter. Volgens de ontwerpers is het grootste voordeel dat hout een hernieuwbare grondstof is.

Voor de bouw worden niet regenwouden in Indonesië of de Amazone gekapt, maar het hout komt uit een plantage in Canada. Daar worden bomen geplant met als idee om ze later te kappen voor houtproductie. Op deze plantages wordt volgens onderzoekers de komende zeventig jaar genoeg hout geoogst om een miljard mensen van huisvesting te voorzien.

Hout steeds populairder

Het hoogste houten gebouw op aarde staat momenteel in de Noorse stad Bergen, maar met veertien etages is dat een kleintje vergeleken met 'The Toothpick'. In Wenen zijn er ook plannen om een houten wolkenkrabber uit de grond te stampen.

Ook in Nederland wordt er met hout gebouwd. Dit voorjaar wordt in Amsterdam-Noord het hoogste houten gebouw van Nederland opgeleverd, Patch22. De appartementen in het gebouw van architect Tom Frantzen waren allemaal al verkocht voordat de bouw in december 2014 begon.

Meer weten over waarom sommige architecten hout zien als het perfecte bouwmateriaal voor de 21ste eeuw? Kijk dan de onderstaande TED Talk van architect Michael Green, die zelf in veel van zijn gebouwen hout verwerkt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl