Het Britse regeringsvliegtuig heeft na een verfbeurt van ongeveer €1 miljoen euro zijn eerste vlucht gemaakt.

De RAF Voyager wordt in het VK ook wel de Brexitjet genoemd, nadat premier Boris Johnson opdracht gaf om de Britse vlag prominent op het vliegtuig te laten zien.

Volgens Johnson zal dit helpen om het VK in de wereld te promoten.

Het vliegtuig van de Britse regering en het koninklijk huis heeft zijn eerste vlucht gemaakt na de omstreden verfbeurt die omgerekend bijna 1 miljoen euro heeft gekost.

De RAF Voyager was grijs en is nu wit met een grote Britse vlag er op en United Kingdom in grote letters.

Het nieuwe uiterlijk van de Airbus A330 wordt gezien als onderdeel van de strategie van premier Boris Johnson om de Brexit een duwtje in de rug te geven.

In de volksmond wordt het vliegtuig dan ook brexitjet genoemd, aldus Britse media vrijdag.

Bron: EPA
Bron: EPA

De verfbeurt was omstreden vanwege de kosten. Tegenstanders vinden dat 1 miljoen wel erg veel geld is voor het overspuiten van een vliegtuig en wijzen op de coronacrisis die veel mensen in financiële problemen heeft gebracht.

Anderen vinden het toestel nu veel te veel lijken op de vliegtuigen van British Airways.

Volgens Johnson is het geld uitgegeven aan een "ontwerp dat het Verenigd Koninkrijk over de hele wereld zal promoten zonder dat de vitale militaire rol van het toestel is aangetast".

Bron: EPA
Bron: EPA

Het regeringsvliegtuig mag gebruikt worden door Johnson en leden van de Britse koninklijke familie.

Voor het Nederlandse regeringsvliegtuig geldt een vergelijkbare regeling, waarbij de koning Willem-Alexander officieel voorrang heeft. In de praktijk maken vooral Nederlandse ministers gebruik maken van de Boeing 737 Business Jet van de regering.

Lees ook: Het Nederlandse regeringsvliegtuig wordt vooral gebruikt door het kabinet, maar Willem-Alexander mag er zelf in vliegen – neem een kijkje

Het Britse regeringstoestel is sinds 2016 operationeel en werd voor het eerst gebruikt door voormalig premier David Cameron voor een NAVO-top in Polen.

Destijds gaf de Britse regering aan dat gebruik maken van een eigen vliegtuig een kostenbesparing zou opleveren van ongeveer 850 duizend euro per jaar, omdat er veel minder zou worden uitgegeven aan chartervluchten.

LEES OOK: De nachtmerrie van een no deal-Brexit komt nog even terug