Nederland heeft sinds juni 2019 een Boeing 737 Business Jet in dienst als als ‘vliegend werkpaard’ voor de regering.

Het regeringsvliegtuig wordt voor het grootste deel gebruikt voor ministers, maar ook de koninklijke familie maakt er gebruik van voor onder meer staatsbezoeken.

Koning Willem-Alexander mag met het regeringsvliegtuig vliegen, omdat het is ondergebracht bij KLM, waar hij bevoegd piloot is.

De Nederlandse regering maakt sinds een jaar gebruik van de PH-GOV als regeringsvliegtuig. Dat is een Boeing 737 van het type Business Jet. Ook koning Willem-Alexander vliegt er regelmatig mee.

Het nieuwe regeringsvliegtuig kostte 90 miljoen euro en is voorzien van de nodige luxe.

Volgens de rijksoverheid wordt het ‘vliegende werkpaard’ voor 88 procent gebruikt voor vluchten van ministers of staatssecretarissen en voor 12 procent door leden van het Koninklijk Huis.

Wel is het zo dat een overheidsbesluit uit 2014 de koning voorrang geeft bij het gebruik van het regeringsvliegtuig. In volgorde van prioriteit komen vervolgens de premier, overige ministers, prinses Beatrix en andere leden van het Koninklijk Huis.

Lees ook op Business Insider

Dat Willem-Alexander de Boeing 737 van de regering zelf mag besturen, heeft ermee te maken dat het vliegtuig is ondergebracht bij KLM voor onderhoud en het leveren van de bemanning. En omdat Willem-Alexander bevoegd piloot is bij KLM mag hij achter de stuurknuppel van de regeringsjet plaatsnemen.

Bekijk de slideshow hieronder om een indruk te krijgen van het interieur van het vliegtuig dat onder meer premier Mark Rutte en Willem-Alexander gebruiken als ze Nederland vertegenwoordigen in het buitenland.

Neem een kijkje in de Boeing 737 Business Jet van koning Willem-Alexander

LEES OOK: Koning Willem-Alexander ontvangt in 2020 een grondwettelijke uitkering van €5,9 miljoen, belastingvrij