De onafhankelijkheid van de Turkse centrale bank staat onder zware druk. Volgens de Turkse krant Hurriyet heeft president Erdogan het hoofd van de centrale bank ontslagen, naar verluidt omdat de monetaire baas van het land de rente niet wilde verlagen.

De termijn van Murat Cetinkaya liep nog tot volgend jaar. Hij wordt opgevolgd door de tweede man bij de toezichthouder Murat Uysal.

Turkije kampt met een hoge inflatie en die kan middels hoge rentes beteugeld worden, maar tegelijk gaat dat ten koste van de economische groei.

Sinds afgelopen september is het officiële leentarief van de Turkse centrale bank 24 procent. Afgelopen jaar piekte de Turkse inflatie op 25 procent en sindsdien is deze iets gedaald.

Turkse Lira onder druk

Als de ingreep van Erdogan betekent dat de centrale bank onder politieke druk rentes gaat verlagen, kan dit negatief uitpakken voor de Turkse lira. 

De Turkse Lira daalde zondagmiddag en maandag fors in waarde.

De lira verloor 1,6 procent aan waarde ten opzichte van de dollar, waarmee abrupt een einde kwam aan de opmars van de munt sinds begin mei. Ook tegenover de euro ging de lira hard onderuit.

In de grafiek hieronder is de waardestijging van de euro te zien. Kreeg je zondag nog 6,32 euro voor een lira, maandagochtend was dat bijna 6,5 lira per euro.

Volgens analisten heeft de nieuwe baas van de centrale bank voor een lastige taak. Als hij de rente verlaagt staat in ieder geval direct zijn geloofwaardigheid als onafhankelijke toezichthouder op het spel en wordt het vertrouwen in de Turkse economie verder geschaad.

Lees meer over Turkije: